Асен Василев: Не избираме патриарх, който да символизира моралния облик на нацията, а кмет на София

Минималната заплата ще се увеличи от 1 януари 2024 г. и ще е 50% от средната, каза финансовият министър

OFFNews 09 юли 2023 в 19:35 7957 7

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Не избираме патриарх, който да символизира моралния облик на нацията, а градоначалник, който да построи детски градини и да оправи тротоарите така, че да не се спъваме.

Така финансовият министър Асен Василев отговори през бТВ на критиките към кандидата на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" за кмет на столицата Васил Терзиев.

Терзиев е атакуван заради миналото на свои близки в тоталитарната Държавна сигурност.

Асен Василев бе категоричен, че подкрепя един от създателите "Телерик" академията по програмиране.

"Ако може да организира 1800 деца с частни пари да мога да учат, да им намери учители и къде да учат, сигурен съм, че ще построи тези детски градини, които 10 г. не можем да построим", каза финансовият министър, който бе категоричен, че с вота си хората ще решат "дали искат да гледат към бъдещето или да си стоим в миналото".

Той подчерта, че в големите градове имало желание ПП-ДБ да се явят заедно на кметския вот, но предстои националните органи да се произнесат по въпроса.

"Благодарение на политиката в бюджета и енергийните помощи за бизнеса ние отчетохме ръст от 3,9%, най-висок ръст на износа, вторият най-висок ръст на индустриалното производство и най-висок ръст на заплатите", съобщи още Василев.

По думите му инфлацията в България идва по две стокови групи – цените на храните и енергията.

"Зърното продължава да не се изнася. Това, което се случва с централата в Запорожие, представлява допълнителен риск. Зърното влиза във фуража, в хляба. Енергията падна и видяхме, че цените на плодове и зеленчуци спря да расте. Ако не се случи нещо неприятно в Запорожие, пазарът трябва да се нормализира до есента", посочи Василев.

Той потвърди амбицията си да въведе ред и контрол за "всичко от средна фирма нагоре". И подчерта, че пари за пътища, влакове и жп линии има, но проблемът е, "че министерствата не успяха да инвестират парите и да си направят поръчките".

"От тези 8 млрд. лв. има под 2 млрд. инвестирани. МРРБ имат 2,8 млрд. лв., от които само 700 млн. лева са инвестирани. Въпросът е дали министерствата да си направят поръчките, да си изберат изпълнителите", каза финансовият министър.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 1 януари 2024 г., като тя ще бъде 50% от средната. Пенсиите се увеличиха от 1 юли по Швейцарското правило, като същото ще стане и през 2024 г. Майчинството ще е колкото минималната работна заплата, обеща още Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

7

опетков

10.07 2023 в 14:36

Самото изказване на Кокорчо в този дух показва какво ***** е самият той. Вярно, че е нагъл, но в повечето случаи можеше да конструира по-адекватни изречения от съратника си простоКиро. След тези му думи се чудя кой софиянец с малко мозък в тиквата си би гласувал както за него, така и за избраника му.

3700

6

опетков

10.07 2023 в 14:33

Не били рая. Да ви видим сега наистина ли не сте. Не чух един глас против ДС-арското отроче. Това ли сте десните? Какви заслуги за София има този кютюк, освен, че е син и внук на дядо си и баща си? А, освен това имал много пари. Това в повечето случаи означава, че иска още и ще ги открадне от вас.

12078

5

edin slep

09.07 2023 в 22:41

И той се прави на ударен, а Методи Андреев им го каза много добре. Не е проблемът в Терзиев и неговите качества, а че ДБ и ПП не направиха предварителни избори в София.

Да ни бяха питали какво искаме, кого искаме, какви общински съветници искаме да има и да ги включат в листите, а не партийци да редят.

Аз например предпочитам Елисавета Белобрадова и на такива избори бих гласувал за нея, пък който има най-много, него да пуснат. Сега ми действат като ББ - ей това са хората, вие гласувайте. Да, ама ние не сме рая като електората на ДПС и ГЕРБ.

22548

4

dolivo

09.07 2023 в 20:29

Ако толкова на електората му пукаше за лустрация, да в беше направил навреме.

Сега подир дъжд качулка, сетили се.

Човека е успял бизнесмен.

С какви пари, връзки и минало, кой знае.

Определено рискуват ПП, защото политиката не е логична, и имиджа е по-важен от техническите характеристики. А този младеж има минало определено.

По за кадър на Герб подходящ, ето ББ с това минало, далеч стигна ехеее

75

3

230 млрд баксов

09.07 2023 в 20:19

Всеки кмет трябва да символизира моралния облик на нацията. Глупавото в случая е че няма никакви претенции към моралния облик на Терзиев а към негови роднини, което е чисто комунистическа традиция - децата да плащат за греховете на родителите.

А Терзиев не го избираме само за детски градини.

Ако иска да спечели изборите всеки ден трябва да заявява че като бъдещ политик ще работи за ЛУСТРАЦИЯ.

И да не ми казва че общината няма какво да направи за МОЧА и всичко било в ръцете на държавата.
Общината може да организира допитване до гражданите какво искат на мястото на МОЧА - Климент Охридски, паметник на буквите или хан Аспарух.
Това ще бъде силно послание, ще затвори устите на копейките.
Защото техният единствен аргумент е че няма друга идеята освен да се разруши един паметник.


10298

2

AntiZ

09.07 2023 в 20:04

Тъпо сравнение. Спомням си един патриарх, генерал Максим му викаха. Колко титлата на доносник от държавна сигурност му помага за моралния облик, други да кажат. Ама хайде да не разлайвам кучетата с тази държавна сигурност, че много ще му дойде на младежа Терзиев.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика