Асен Василев не е оптимист за ново правителство: Нямаме някакъв съществен напредък

Йорданка Веселинова 07 юли 2022 в 17:11 3849 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев

Все още не са намерени 121 депутати, необходими за излъчването на кабинет на "Продължаваме промяната", но разговорите продължават, заяви пред журналисти в НС кандидатът за премиер Асен Василев.

"Нямаме някакъв съществен напредък. Ние сме длъжни да пробваме докрай", добави той. 

По думите му сега е важно кой ще подкрепи управленската програма и заложените в нея ясни реформи и срокове.

Василев потвърди, че ако не намерят нужната подкрепа, то в НС няма да бъде предлаган за гласуване проектокабинетът.

Настоящият вицепремиер и министър на финансите в оставка заяви, че в проектокабинета ще участва и Кирил Петков. Той обаче не посочи министерството, за което се спряга премиерът в оставка. Василев отказа да коментира и участието на Бойко Рашков. Според него ПП има готовност и ще обсъжда структурата на кабинета с БСП, ДБ и отцепилите се от ИТН депутати, но само ако се съберат 121 народни представители, които да подкрепят евентуалното правителство "Василев".

Той съобщи, че новината дали са намерени нужните депутати ще бъде съобщена утре през деня, но не в президентството, където Василев следва да върне евентуално неуспешния мандат. Срокът изтича утре точно в 17 часа. Ако до този час не се намерят нужните депутати, Асен Василев ще върне на президента Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство и следва такъв да получи втората сила - ГЕРБ-СДС. Още след вота на недоверие от ГЕРБ обявиха, че веднага ще върнат мандата.

След това Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и той е неуспешен, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебен кабинет и насрочва предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!