Асен Василев има подкрепата на ГЕРБ-СДС, така че да остане вицепремиер

Десислава Атанасова, Екатерина Захариева и Радомир Чолаков обсъждани за членове на Конституционния съд

OFFNews 10 януари 2024 в 12:10 976 1

Румен Христов

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Румен Христов

Вицепремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев разполага с парламентарната подкрепа от ГЕРБ-СДС, така че да остане на поста си, заяви пред bTV председателят на СДС Румен Христов.

Христов няма съмнения, че ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще осъществят успешно ротацията. Според него даже има вероятност да се говори за това, че правителството ще изкара цял мандат.

По думите му от тази гледна точка президентът Румен Радев не бива да се притеснява от отнемане на правомощията му, защото няма да има възможност да прави второ правителство в рамките на този парламент.

Обсъждането на ротацията започва официално утре в присъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на ПП Кирил Петков и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, както и на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В отговор на въпрос защо в преговорите ще се включи и ДПС, Христов отговори, че формацията е имала положителна роля през миналата година, особено по отношение на Конституцията.

"Тяхната евроатлантическа ориентация никой не поставя под съмнение, те заявиха, че не желаят да имат участие в изпълнителната власт и биха били един добър резерв по отношение на евентуалното връщане на някои от текстовете на Конституцията", обяви той.

Лидерът на СДС не пожела да назове имена на министри от кабинета, които могат да загубят поста си при ротацията. Само каза, че ще се направи задълбочена оценка на работата на всеки, като евентуални смени не бива да са самоцел.

Румен Христов е на мнение, че е добре да има политически фигури в следващия кабинет, за да носят отговорността пряко.

За членове на Конституционния съд се обсъждат председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, както и депутатите от групата Екатерина Захариева и Радомир Чолаков.

За състава на регулаторите Христов каза, че трябва да има пропорционален принцип при попълването на местата. Той не изключи ДПС също да имат свои представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

10.01 2024 в 13:25

Най-мразен е финансовия екип на комунестически икономически идиоти от 1997ма.
Втория най-оплюван министър с бюджет 2022, който уж щеше да фалира държавата, та накрая използваха същия бюджет и за 2023. Оказа се, че и през 2023 не фалирахме. Сега му гласуваха и бюджета за 2024!
ГЕРБ или да се извинят за всичките им тъпотие по отношение на министъра или да осъзнаят, че са за психиатрията!!!
От партия полезен идиот, извинения не се очаква.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки