Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски - за всичко им угажда, заяви Горанов

Още съм член на ГЕРБ и не съм загубил приятелите си от партията, каза бившият финансов министър

OFFNews 26 ноември 2023 в 16:05 3538 2

Владислав Горанов на Национална конференция на ГЕРБ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Владислав Горанов на Национална конференция на ГЕРБ

Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски. Няма нещо, за което не им е угодил. Лошото е, че докато им угажда, минават и неговите щуротии. Василев, целейки да е на власт на всяка цена, допуска много компромиси, ако въобще има някаква ценностна система в главата му по отношение на публичните финанси.

Това заяви пред БНР бившият финансов министър Владислав Горанов. "Първо ги легитимира, а после им дава всичко, което поискат", отговори той на въпрос с какво е изгоден Василев. Според него обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да внимава с "некоалиционните" си партньори:

"Докато ги търпи, да не го заподозрат, че и той е виновен за дивотиите, които се случват под тяхното управление, защото тогава има риск да ерозира партията, а тя е най-големият му актив. Ако се счупи ГЕРБ, на практика целият политически капитал на Борисов ще бъде ерозиран."

Горанов изрази съмнение, че без Борисов ГЕРБ може да оцелее. По думите му обаче в партията вече има много политици със собствено мнение, характер и излъчване.

По повод засиленото публично присъствие във властта от страна на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски Горанов отбеляза, че отстрани изглежда, че той отмъщава на всички, които се опитаха да го притиснат в ъгъла, да го стигматизират и да го направят олицетворение на нещо лошо.

Бившият финансов министър коментира проектобюджета за следващата година. Според него се намираме в странната ситуация, в която парламентът да пази бюджета от финансовия министър. 

"За пръв път сме в ситуация, в която не финансовият министър да брани салдото и параметрите на бюджета от депутатите, които искат да харчат повече или искат по-разюздана рамка, а сме в ситуацията, в която депутатите се налага да го играят консервативните и благоразумните по отношение на фиска. Това в последните 20-25 години не се е случвало", каза Горанов. 

Той мисли, че не е време за избори, защото те няма да донесат нищо ново: "Ако сега се скарат, след 1 месец ще трябва да се сдобряват в същия формат", прогнозира той. 

Според него обаче е крайно време за преразпределение на пропорциите вътре във властта. По думите му ниската легитимност поражда много напрежение в политическата система и в отделните партии и именно затова е и постоянното усещане за криза. "Когато пък си малко легитимен, ставаш по-агресивен и се опитваш да използваш повече репресивни способи и методи", каза Горанов.

Той е на мнение, че ДБ имат различен начин на мислене, а в момента са заели позиция да премълчават и преглъщат всички неща, които допреди няколко години са били ценност за тях. Горанов ги определи като "заложници на коалицията ПП-ДБ".

Владислав Горанов заяви, че не е загубил приятелите си от ГЕРБ и заяви, че все още е член на партията. По думите му няма причина и повод това да се промени. "Най-добрият министър-председател на България се казва Бойко Борисов", каза още бившият финансов министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22546

2

dolivo

26.11 2023 в 17:56

Я погледни електората и изборния резултат и ще разбереш, че няма как да се игра твърда морална карта в България.

Средния електорат няма морал и страх.

Бори се с прасе и се омазва, няма как.

500

1

демотиватор

26.11 2023 в 16:16

Той и за лихварите международни е "изключително изгоден"- те дават заеми, той взема, от името и за благото на Отечеството, де... (ジ)