Асен Василев: Бензиностанциите използват момента да натрупат повече печалба

Комисията за защита на конкуренцията очевидно не ги контролира, заяви вицепремиерът

OFFNews 21 май 2022 в 10:56 3096 1

Асен Василев

Снимка БТА/Архив

Асен Василев, вицепремиер и финансов министър

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на горивата по Нова телевизия.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията. Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта е за работещи родители с деца, при пенсионерите помощите са по-ниски. Където е технически възможно, помощта е таргетирана, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

Германия и Италия разрешиха на компаниите си да откриват газови сметки в рубли

„Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин”, каза Василев и уточни, че никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията.

Запитан дали страната ни е получила нови инструкции за плащанията, той каза, че доколкото знае не сме получавали нищо от „Газпром”. По информиран по въпроса бил енергийният министър.

Парното със сигурност ще поскъпне, каза министър Василев. Няма обаче да е 4 пъти по-скъпо. „10-15 до 20 процента”, каза финансовият министър.

Не вижда причина да се покачва цената на водата.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли. „Не е разумно два пъти в годината да се пипа. От догодина ще се изчислява по формула”, каза Асен Василев.

Необлагаем минимум няма да има.

Запитан дали страната ни ще даде „зелена светлина” на Северна Македония за преговорите за членство в ЕС, Василев каза, че не е чул такива обсъждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови