Армията иска да купи бойни машини за 1.5 млрд. лв. с преговори на ниво правителство

Георги Ангелов 05 ноември 2021 в 17:29 3128 1

Снимка Архив/OFFNews

Военното ръководство на Българската армия е стигнало до извода, че най-добрият начин за купуване на бронирани машини за близо 1.5 млрд. лева (с ДДС) е с директни преговори правителство – правителство.

По същия модел бяха закупени изтребителите F-16, като последното правителство на Бойко Борисов договори сделката със САЩ.

Проектът за закупуването на бронирани машини е от най-приоритетните за отбраната, но се проваля няколко пъти. Миналата година процедурата беше стигнала почти до финал, но бившият военен министър Красимир Каракачанов я прекрати. Офертите на двете достигнали до финала компании - Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria), надвишаваха тавана от около 1.5 млрд. лв.

Каракачанов измисли варианта поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ по схемата на държавното дружество "Автомагистрали", но правителството не взе такова решение в края на мандата си. 

Днес най-висшият военен - началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, препоръча варианта преговори на ниво правителство-правителство и обясни защо в интервю пред БНР.

"В момента обсъждаме варианти как да продължи проектът. Дали ще се продължи наново с открита процедура с ясното съзнание, че първата процедура е пропаднала за този финансов параметър. Дали ще продължим с "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" или ще разгледаме вариант правителство-правителство, където интересът на българската страна по отношение на индустриално сътрудничество, сглобяване на машините в България, участие на наши продукти, интегрирането, може да се случи по този вариант с минимизиране на рисковете. "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" направи съответното проучване дали те могат да бъдат водеща компания в реализацията на този проект. "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" излезе с доклад, в който по принцип каза, че е възможно, но с известни условности".

"Моите уважения към българската отбранителна промишленост. Наистина един такъв проект, ако се осъществява в България, е шанс за българските компании от този бранш да се включат. Но опитът и наблюденията, които проведохме в съседните държави, водят до извода, че е удачно да се прави по тоя начин, когато в машината се интегрират продукти на българската отбранителна промишленост. Аз, като началник на отбраната, държа на минимизиране на рисковете и навременно изпълнение на проекта. Препоръчвам третия вариант: правителство-правителство. С отчитане интересите на българската отбранителна индустрия и развиване на способности за бъдеща поддръжка и ремонт", обясни мотивите си Ефтимов.

Решение за промяната на подхода трябва да бъде взето от правителството и да бъде одобрено и от парламента, което е изискване за всички проекти за модернизация в отбраната над 100 млн. лв.

Интерес към сделката проявиха от САЩ, Франция, Германия и Финландия. По неофициална информация е имало предложения, включително на дипломатическо ниво, за съвместно производство и сътрудничество от Германия и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

05.11 2021 в 19:33

Хайде държавата да смени първо насраните влакове на БДЖ, преди да пръска пари за безполезни камионетки?
 
X

Да помогнем на украинските деца!