Арестуваният постави 2 условия, за да каже за кого са парите от ''Хемус''. Прокуратурата отказа, разказа Рашков

Задържаният бил обикновен гражданин, участник в схемата получил на два пъти по един джип като награда за тегленето на сумите от банката

OFFNews 15 декември 2021 в 22:00 40839 1

"Нито парите са налице, нито тази магистрала (АМ "Хемус") е готова", заяви пред бТВ новият стар вътрешен министър Бойко Рашков

Къде беше прокуратурата до месец май? Защо тази прокуратура, начело с Гешев, не беше започнала разследване преди да се формира служебното правителство?, попита риторично той.

Рашков бе категоричен, че има престъпления при строежа на магистралата. Някои от тях той определи като "престъпленията на века".

"Такива грандиозни престъпления, с такова отклоняване на бюджетни средства, с използването на изключителни предварително обмислени механизми до момента не сме имали досега в нашата страна."

По думите му изграждането на първите три лота на Хемус е ставало с недостатъчно средства. Според него част от отделените средства от държавата са отишли в "чужди джобове, партийни каси, а някои от тях в чужбина".

Той заяви, че след изборите има активизиране на "главния прокурор на ГЕРБ" Иван Гешев, който твърди колко е лошо, че МВР разследва строежа на магистралата.

Той коментира, че "в един изключително важен момент от разследването, когато има лице, което е задържано и привлечено в качеството на обвиняем, е имало процесуални възможности, които е могло да се използват, с цел то да изпълни обещанията, които е дало – да направи самопризнания". Рашков съобщи, че обвиняемият е поставил две условия, за да направи първи самопризнания, "ако прокуратурата не протестира мярката за неотклонение домашен арест и второ - ако му се наложи да пътува в чужбина", прокуратурата да му разреши.

Рашков заяви, че тези споразумения биха улесни процеса и ускорили разследването. Към момента обвиняемият не е направил самопризнания. Рашков съобщи, че той е обикновен гражданин.

"Това е един от възловите субекти" за разследването, бе категоричен той.

"Този човек, който вече е известен, можеше да ни отведе по най-късия път до мястото, където се намират онези огромни 50-60 млн. лева... Дали не са отнесени тези пари при някои ръководни политически лица, известни на цялата страна, или не, дали са изнесени в чужбина, или не,  дали не са в нечии партийни каси, или не".

Участник в тази схема е "получил на два пъти по един джип като награда" за тегленето на сумите от банката.

Рашков съобщи,че в момента, в който получат самопризнания, има три подготвени следствени екипа, които веднага да тръгнат в посоката,  в която обвиняемият ги насочи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

16.12 2021 в 01:04

"арестуваният поставил условия"?
Ми да му предложат условията в Гуантанамо, сащ е демократична държава. След 50 секунди ще изпее не само номерата и паролите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!