АПИ: БСП да не ни въвлича в политически разправии

OFFNews 15 март 2019 в 20:33 2463 0

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че не иска БСП да я въвлича в политически разправии. 

Изявлението дойде, след като БСП внесе писмо за съгласие на АПИ да се вземат проби от 46 участъка на основни пътища у нас заради тежката катастрофа край Своге. 

"Продължаваме нашата битка за истината и внасяме второ писмо в АПИ, в което задаваме 46 конкретни точки от магистралите Хемус, Струма, Тракия, Марица, пътя Видин - Кулата и околовръстния път на София, в които искаме да направим анализ на пътната настилка в сертифицирана европейска лаборатория", обясни говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.

Повече от три месеца БСП не са посочили експертите си, с които в професионален разговор да се търсят законови, нормативни и технически решения за организиране на исканата от тях проверка на пътищата, коментира инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ по повод внесеното от БСП писмо.

Пътната агенция е професионална и експертна администрация, а не политическа, и затова трябва да се водят експерти разговори. Не може да бъдем въвличани в политически разправии, посочи Атанасов.

Той подчерта, че агенцията работи по два основни закона - за устройство на територията и за пътищата, и досега са правени всякакви проверки на пътищата. Двата закона дават нормативната база, по която могат да бъдат извършвани проверки от кого, кога и по какъв начин.

Инж. Атанасов допълни, че агенцията не се притеснява от проверка, защото през 2014 г. независима лаборатория, определена и ангажирана от Европейската комисия е направила пълна ревизия на пътищата, построени с периода 2007-2013 г. със средства от оперативните програми.

Той посочи, че в списъка от пътища на БСП има участъци, строени преди 30 години, други ремонтирани преди 10 и 15 години, а голяма част от отсечките са преминали и гаранционния период.

Надявам се, че парламентарната група ще излъчи експерти - пътни инженери, юристи, икономисти, с които ще седнем да уточним всички възможности за извършване на исканата проверка, за да се запази авторитета на България, каза инж. Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!