Антоний Гълъбов: Демократичната общност у нас е клуб на хора със свободно време

OFFNews 03 октомври 2017 в 16:31 5703 1

Демократичната общност у нас съществува, но тя е малцинство. При нас доминира политическата култура на поданика, а не на гражданина, заяви социологът доц. Антоний Гълъбов на днешната кръгла маса "Политическо представителство на демократичната общност в България", организирана от Сдружение "Граждански съвет" и Фондация "Конрад Аденауер".

Председател на новото сдружение е Гроздан Караджов, който бе депутат от Реформаторския блок в предишния парламент и Иван Иванов, който бе зам.-председател на 43-ото Народно събрание.

Доц. Гълъбов посочи, че истинските реформи се правят от малцинствата и начерта 5 възможни сценария за развитие на демократичната общност у нас.

Според него първият вариант е да се запази сегашното състояние - да бъде в глуха опозиция, от която никой не изпитва нужда, леко клубна форма на хора, разполагащи със свободно време.

Вторият вариант според социолога е демократичната общност да се противопостави решително на управляващото мнозинство и да търси разширение чрез противопоставяне, а третият - да се търси нов облик чрез противопоставяне както на управляващите, така и на сегашната опозиция.

Гълъбов смята и че друга възможност е да се търси прагматично решение - изграждане на дясна алтернатива на местно ниво за изборите през 2019 г.

Петият вариант според него е изработване на национална концепция, която да превърне десните хора в общност.

Според финансиста Евгени Кънев проблемът на демократичната общност е, че липсва общ разказ за бъдещето.

"Запазването на членството в ЕС и НАТО не може да вдъхновява. Шенген и еврозоната също. Хората си мислят, че цените ще се повишат и че не ни трябват. И това не е кауза", каза той.

Според Трайчо Трайков от Нова Република в практически план нещата в демократичната общност ще тръгнат напред, ако 10,20 или 30 демократи влязат в управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови