Антикорупционният фонд опроверга Цачева с документи

OFFNews Последна промяна на 21 март 2019 в 17:11 11410 9

Антикорупционният фонд уличи правосъдния министър Цецка Цачева в премълчаване на важни факти и обстоятелства около чисто новото жилище в блока на Цветан Цветанов, купено също като него на невъзможно ниска цена за простосмъртни граждани.

От фонда вадят документи, с които доказват твърденията си - нотариалните актове на сделките, с които провалената "майка на нацията" председателя на културната комисия в парламента Вежди Рашидов също са се оказали новодомци благодарение на строителната фирма Артекс.

По повод твърденията на Цачева, че става дума за спекулативна информация от страна на АКФ, от фонда категорично заявяват, че цената, която са публикували е тази, посочена в нотариалния акт от 27 юли 2018 г. и  че според документа това е “окончателната и действителна цена”.

В този документ за собственост няма договорени никакви допълнителни плащания, посочват от АКФ.

Според фонда твърдения, че тепърва щял да се оформи окончателен нотариален акт не отговарят на разпоредбите на българското доказателство и е юридически невъзможно да се сключи втори “окончателен” нотариален акт за прехвърляне на собственост.

Ето и цялата позиция на Антикорупционния фонд:

След твърденията на министър Цачева за “спекулативна информация на Антикорупционния фонд” за цената на придобиване на нейния имот от фирма “Артекс”, както и че има направени плащания по предварителен договор от 2017 година (както и ангажименти за последващи такива, които променят крайната цена), публикуваме нотариалните актове и за двете сделки - на министър Цачева и депутата Рашидов. Заличени са единствено личните данни и подписите.

Твърденията на министъра на правосъдието по казуса са меко казано спорни и заслужават специален коментар:

Цената, която сме публикували е тази, посочена в нотариалния акт от 27 юли 2018г. , където се посочва, че това е “окончателната и действителна цена”. В този документ за собственост няма договорени никакви допълнителни плащания. Дори да се приеме, че посочената в нотариалния акт е само за имот в “груб строеж”, това влиза в сериозно противоречие както с оферираните цени от фирмата-строител, така и с обичайните имотни цени за района дори за този етап на строителство.

Ако г-жа Цачева е уговорила допълнителни плащания с Артекс, които следва да бъдат платени месеци след това (в края на май 2019г. по нейните собствени думи), логичният въпрос е защо това не е отразено в нотариалния акт, каквато и е обичайната практика и както е направено от Рашидов пропъртис ЕООД (вижте приложения документ). Припомняме и че на наш изричен въпрос относно цената преди нашата публикация не беше получен отговор.

Твърдения като “оформяне на окончателен нотариален акт с отразяване на всички плащания” са юридически необосновани и не отговорят нито на законодателството, нито на нотариалните практики. С въпросния нотариален акт от 27 юли е прехвърлена собствеността върху апартамента срещу сумата от 138 хиляди евро и е юридически невъзможно да се сключи втори “окончателен” нотариален акт за прехвърляне на собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

9

безпартийна

26.03 2019 в 12:25

Както и да се гърчиш Цецке, факт е, че си се възползвала от облагодетелствена от теб строителна фирма. На това се казва търговия с влияние. И е подсъдно. Една оставка не решава нищо. Трябва съд.

4044

7

borisboris

21.03 2019 в 20:02

Добре де, трябваше ли тази снимка точно да слагате. Изгубих апетит, ще сънувам кошмари.
Като се замисля обаче, която и да сложите....

3140

6

zuljin

21.03 2019 в 18:44

ЛИНЧ ЗА МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ ОТРЕПКИ!!!

3140

5

zuljin

21.03 2019 в 18:43

МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО, И ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТА ЦИГАНКА!!! ТЦ, ТЦ, ТЦ...

1245

4

rrr11

21.03 2019 в 18:34

Хайде да се приключва с тази тетка. Оставка, вън от политиката и да връща апартамента, или да ходи при жената на бай Ставри.

27639

3

sottozero

21.03 2019 в 18:10


Това е министърът на правосъдието,мръсно ,лъжливо животно като оня кривоглавия гнусен американски плешивец

7769

2

Dafack

21.03 2019 в 17:39

Само в България разкритите корумпета остават на власт, лъжат те в лицето и ти се подиграват, смеят ти се и ти пак за тях гласуваш... 3 пъти! А ние си седиме тука и ди драскаме и тия дивотии продължават. Как ще ги свалят, като всички ведомства са техни?! Кой ще ги бие ако не ние - народа?!

7719

1

Краси

21.03 2019 в 17:38

Не занимавайте министърката с такава сложна юридическа материя. Все пак тя е завършила Рабфак!