Ангелов: Не мога да подкрепям Асад, аз съм за Орешарски

OFFNews 20 януари 2014 в 15:07 4739 8

Страхил Ангелов
Страхил Ангелов

"Никога, по никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад. Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски." Това заяви депутатът от левицата Страхил Ангелов в интервю з "Фокус". Неговото пътуване до сирийската столица предизвика остри реакции и в собствената му партия, и у политическите му опоненти.

За визитата се разбра от прессъобщение от посолството на Сирия в София, в което се казваше, че членовете на българската делегация са изразили подкрепата си за Башар Асад. Съобщението предизвика и международна реакция - евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел заяви: "Искрено се надявам България да не се ангажира със страна в сирийския конфликт, защото като членка на Европейския съюз изцяло следва линията, която ние ще защитаваме и по време на международната среща на високо ниво в Женева" и призова страната ни да води "еднозначна" политика по този въпрос.

Ангелов отрече да изразявал подобна подкрепа за Асад.

"Относно това, че съм изразил подкрепа за г-н Башар Асад ще кажа само едно – не съм споменавал дори неговото име, нито името на който и да било сирийски политик или партия. Това лесно може да се провери в стенограмите от срещите, които съм имал. Аз, естествено, ги пазя и ще запозная чрез медиите българското общество какво съм казал или не тук в Дамаск, ако то се интересува от това. Всякакви спекулации в този смисъл са нелепи и аз не виждам смисъл да давам обяснение на хора с меко казано съмнителен морал."

Той обясни, че целта на посещението били единствено бежанците и че е отишъл, защото е председател на парламентарната група за приятелство със сирийския парламент. Ако бях с Франция например, щях да отида в Париж, каза Ангелов.

"Става дума единствено и само за бежанците. Вчера например говорих с тяхното социално министерство. Да речем, те имат някаква готовност, ако се осъществи някакъв контакт – дори бил той и на ниво началник отдел, да върнат обратно много от тези хора. Срещнах се с техния патриарх – тук има голяма християнска общност. Срещнах се и с много други хора, писатели, студенти, публицисти. Не всички от тях са привърженици на правителството – държа да подчертая", заяви той.

Депутатът бе категоричен, че е бил в Дамаск в лично качество и на лични разноски, че не е бил командирован от Народното събрание и че ръководството на БСП няма нищо общо с посещението. Призна, че лидерът на левицата Сергей Станишев го съветвал да не ходи.

"Аз мислих да дойда преди Нова година, но тогава г-н Сидеров обясни на всеослушание, че сме щели да ходим при Башар Асад. Нито съм виждал този човек, нито го познавам. Не планирам да се виждам с него. Взех решението, когато с други мои колеги народни представители от София бяхме на посещение в трите центъра за настаняване на бежанци в кварталите „Враждебна”, „Овча купел” и „Военна рампа”. Това, което видях там, меко казано ме потресе и съм твърдо решен и убеден, че България трябва да решава този проблем и България не може да го реши адекватно без минимално участие на страната, от която идват тези хора. Освен това, считам, че в един момент ние като държава ще се наложи да търсим възстановяване на отношенията си с тази страна, независимо от това кой я управлява. Това не е наша работа, аз не съм сирийски гласоподавател, не подкрепям абсолютно никого. Мога да се видя с много хора, но подкрепа не съм изразявал. Има стенограми, така че който е тиражирал това нещо, е превел некоректно. Аз бих се радвал да знам кой е, за да мога да опровергая такива слухове и спекулации, които имат вътрешнополитически характер и явно някой си търси сензация. Дебело подчертавам – и Сергей Станишев, и външният министър ме посъветваха да не идвам, т.е тях няма защо да ги търси никого да обясняват, те са твърдо против това посещение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков