Ангел Джамбазки предлага да бъде създаден Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“

OFFNews 15 май 2018 в 13:29 3156 0

Снимка ВМРО - пресцентър

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки предлага да се създаде Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий".

Институтът ще има за цел да прокарва българската културна политика зад граница, да организира курсове и да провежда изпити по български език.

В своето обръщение Джамбазки посочва, че единственият начин българският език да бъде съхранен е да бъде учен и използван, а за да се случи това той трябва да е привлекателен и да има ползи от него. Например, да може да се кандидатства с него в българските университети.

Ето и цялата позиция на заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки:

Езикът е една от основите на националността. На самосъзнанието. Човек е такъв, на какъвто език мисли. Езикът трябва да бъде пазен. Особено във времена на демографска катастрофа и продължаваща имиграция на младите българи. За съжаление българите бързо и лесно се вписваме в чуждите общества и след едно поколение децата трудно говорят български, а след още едно – изобщо. И вече не са българи. Стават някакви други.

От друга страна историческата българска диаспора в Албания, Македония, Западните български покрайнини, Украйна, Молдова пази прекрасно своя бит, традиции, култура, език. Новата българска имиграция в Западна Европа и Северна Америка все още. Редно е да се обърне внимание и на следния феномен - мрежата от неделни училища в чужбина. Стотици неделни училища, водени с истински апостолски плам от самоорганизирани учителки, на доброволен принцип, покриващи географски новата българска имиграция.

Единственият начин българският език да бъде съхранен е да бъде учен и използван. За да бъде учен и използван, езикът трябва да е привлекателен, да има полза и причина за това, освен традицията и родолюбието. Например, да може да се кандидатства с него в българските университети.

За да се случи това, трябва да има доказателство за владеенето на езика на определено ниво. Да има диплома, сертификат за владеене на езика съгласно държавните стандарти.

Да може един българин от Албания, Украйна, Молдова, от Илинойс, от Мадрид да положи изпит по български там, където живее, да получи сертификат и да може да кандидатства с него в български ВУЗ.

За целта трябва да има организация на езикови курсове по български език, на провеждане на изпити, на издаване на сертификати.

Понастоящем в тази сфера оперират четири български държавни институции. Това са министерствата на образованието, културата, външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина.

Предлагам да бъде създаден Български културен институт „Св. Св. Кирил и Методий", който да провежда българската културна политика зад граница, да организира курсове и да провежда изпити по български език.

За целта може да бъде надграден съществуващият вече такъв в Министерството на външните работи, българските културни центрове в чужбина да бъдат прехвърлени на негово подчинение с дипломатически статут, както и необходимите структури от министерство на образованието и ДАБЧ, които да осъществяват методическото ръководство и връзката с българските неделни училища, които също да могат да провеждат курсове и изпити при определени условия.

Този модел вече работи – Британски съвет, Институт „Сервантес", Френски институт и прочее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови