Андрей Райчев: Слави Трифонов реши да прави нещо виртуозно без подготовка и падна

Според социолога вариант за правителство с трети мандат няма, защото партиите са в адови отношения

OFFNews 12 август 2021 в 20:16 13919 0

Слави Трифонов - самодеец №1, се опита да направи най-виртуозното изпълнение в политиката – правителство на малцинството. Досега е имало само един такъв опит – кабинетът на Филип Димитров, и то не много успешен, когато СДС победи с малко, но завинаги.

Това коментира социологът Андрей Райчев пред бТВ по повод неуспешния опит на "Има такъв народ" да състави правителство.

"Това е най-трудното нещо в политиката, сложен лупинг е, изисква хитрост, познаване на противника и на партньорите, компромиси, обиколки, много усилия. Той реши да го прави без подготовка и без тренировка и падна", допълни Райчев.

Възраженията срещу първия предложен от ИТН за премиер Николай Василев бяха основно по телевизора и под формата "Ти си турско мекере", без ясни аргументи. Последва непремерена реакция от Слави Трифонов да отговаря, за да стигнем до днешните болонки. Партиите тепърва трупат обиди и едва ли ще намерят общ език и след едни нови избори, посочи Райчев.

"Разговорът от политически мина в конспиративен – ти агент на кого си. Партиите въобще не си говорят за закони, съдебна реформа. Не си говорят на тема "Хайде да свалим Бойко, пък после ще видим". Те си говорят: "Ти си агент на Прокопиев. Ти си на Доган". Това е разговорът. Говорим за примитивно ниво, което не просто изключва коалиция, изключва трети мандат. То изключва трети мандат между тези партии в следващия парламент. Те са в адови отношения", обясни социологът.

Според него вариант за съставяне на правителство сега няма. Борбата вече се е превърнала в това от кой джоб ще се извади фалшивото обяснение. Сериозно обсъждане на нищо няма. Партиите са наясно, че работят срещу парламентарната система в България - още един такъв парламент и българите ще го отменят изобщо и ще направят президентска република, коментира Райчев.

По думите му грешката на участниците в този сблъсък е, че се държат революционно, а България не е в революционна ситуация. И това е най-голямото противоречие.

Според Андрей Райчев в момента сме свидетели на смъртта на протеста, който се роди на 9 юли миналата година и имаше одобрението на 60% от българите.

"Имаше 3000 на площада, на които българите им симпатизираха. Това умря току що. Гадно умря, смрадливо умря с едни обиди, с едни... си викат болонки", каза социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!