Ананиев: Конфискацията на коли остава, ще се прецизират текстовете за наркотиците

OFFNews 22 август 2023 в 10:15 1382 0

Настимир Ананиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Настимир Ананиев

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби.

Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Настимир Ананиев. В началото на месеца Народното събрание прие промени в Наказателния кодекс (НК), с които утежниха санкциите за употребили алкохол или наркотици шофьори. Вътрешният министър Калин Стоянов и депутати от ПП-ДБ се срещнаха, за да обсъдят нуждата от прецизиране на нормативните текстове.

"Точката за конфискация на автомобила започва със "съдът отнема...", не МВР, а някой друг. Досега законът беше, че ако ви хванат употребил алкохол или наркотици, ви свалят регистрационните табели за 6-12 месеца. Идеята, че когато това нещо се случи и след това се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила. Ако не е ваш, да се наложи глоба, равностойна на тази на автомобила", обясни днес Ананиев.

Проблемът е, че някои лекарства реагират на тестовете за наркотици. Настимир Ананиев посочи, че на много лекарствени опаковки пише, че не бива да се шофира след употребата им. Стига се до ситуации, в които на хора, употребили болкоуспокояващи, им свалят регистрационните табели.

"Проблемът е, че има само 4 лаборатории, три от тях работят нормално и има огромен обем от тестове, които трябва да се извършат. В момента отнема около 6 часа да се направи една проба", каза той. Ананиев каза, че в момента се купува нова апаратура, която ще намали времето за чакане на резултат.

По думите му на много лекарствени опаковки пише, че не бива да се шофира след употребата им. Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози - при наркотици няма норма.

Миналата седмица премиерът Николай Денков заяви, че скоро кръвните проби да излизат до седмица. Настимир Ананиев изтъкна резултатите от промените в НК - седмица преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58. "Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират", каза депутатът.

На вчерашната си среща с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки