Американският посланик в Русия подаде оставка

OFFNews 07 август 2019 в 10:46 2782 0

Американският посланик в Русия Джон Хънтсман-младши подаде оставка, считано от 3 октомври 2019 г.

Писмото до президента Доналд Тръмп е с дата 5 август. С него той слага край на двугодишния си мандат в "исторически труден период в двустранните отношения" - какво самият Хънтсман пише до Тръмп.

Трябва да продължим да държим Русия отговорна, когато поведението ѝ застрашава нас и нашите съюзници - подчертава посланикът в оставка. Той посочва, че между двете страни има както въпроси, по които има непреодолимо разделение, така и общи интереси, които САЩ не могат да пренебрегнат.

Хънтсман е уверен, че почивка и подновяване на преговорите не биха помогнали, а "само ясното разбиране на нашите интереси и ценности" и поставянето на практическа рамка за воденето на постоянен диалог.

"Чрез дипломацията ни работихме да стабилизираме годините на изострени и нестабилни отношения с надеждата те да се подобрят", уверява дипломатът и отново подчертава, че "времената са тежки", заради което е важно да се поддържат каналите за диалог по отношение на въпросите от национален интерес. Такива - пише той - са са борбата с тероризма и запазването на суверенитета на съседните държави, което може да се случи чрез подкрепа за управление, което издига върховенството на закона и уважението към човешките права.

Хънтсман планира да се върне в Юта - пише в. "Ню Йорк таймс" в контекста на слуховете, че той може да се кандидатира за губернатор. Републиканецът Хънтсман напусна управлението на щата през 2009 г., година след преизбирането му за втори мандат, а причината бе, че бившият американски президент Барак Обама го изпрати посланик в Китай. През октомври 2017 г. Тръмп го назначи на дипломатическия пост в Русия, точно когато САЩ разследваше руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. 

По повод оставката руската информационна агенция ТАСС цитира анонимен източник от руското външно министерство, който коментира, че Хънтсман е професионалист, но "вътрешнополитическата ситуация в САЩ" прави невъзможно пълното развитие на двустранните отношения.

На 3 август, по повод телефонен разговор между Тръмп и руския му колега Владимир Путин именно за работата на Хънтсман, от руското външно министерство коментираха по негов адрес, цитирани от gazeta.ru, че се създава впечатление, че той „напълно е изчерпал дипломатическия си потенциал, като е започнал да заплашва страната ни с военна сила“. Оттам подчертават, че да се говори с Москва на езика на заплахите е безполезно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови