Американски F-35 помагат за охрана на въздушното ни пространство

OFFNews 01 юни 2022 в 17:19 2784 4

Снимка Министерство на отбраната

Ф-35 на САЩ и МиГ-29 на българските ВВС.

Американски изтребител F-35 кацна в България, за да помага на българските ВВС в мисията за охрана на въздушното пространство. Това потвърди пред журналисти в Пловдив военният министър Драгомир Заков, цитиран от бТВ. 

Той обясни, че бойните самолети няма да бъдат разполагани на наша територия, а ще участват в мисията от своите бази в съседните страни. Американските бойни самолети може да не са базирани постоянно в България. „Това, че няма постоянно базирана мисия по еър полисинг в България за определен период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Вчера казах, че България ще продължава да бъде подпомагана от наши съюзници“, каза военният министър.

На 31 май приключи мисията на нидерландските F-35 в авиобазата в Граф Игнатиево. Заков уточни, че четирите изтребителя от Нидерландия вече не се намират на територията на България.

Снощи от публикация в „Туитър“ стана ясно, че американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО.


Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в него не се посочват броя самолети. В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски Ф-35 у нас изпълнява "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

Днес туитър акаунта на българското министерство на отбраната благодари за подкрепата на САЩ и публикува снимки. 

В Пловдив Заков каза, че има нужда от актуализация на бюджета на военното министерство. Предстоят преговори за увеличаването на заплатите на военнослужещите, както и на социалните им придобивки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

4

StinkingSonOf

01.06 2022 в 21:06

За кемтрейлс защо не кажеш нещо. Работа Силек е такъв специалист по американските самолети, че веднага им разкри мисията. Смешник. Даже знае с какво с какви системи системи са снабдени. От къде имаш тази информация, бе мухъл?

-5531

3

Ран Босилек

01.06 2022 в 18:12

Използват се за сканиране и разузнаване, правят пълна картина на бойното поле в реално време и са снабдени със системи за електронна борба. Най- вероятно пак замислят нещо срещу руския флот или знийския остров и затова са тук, докато тече оперяцията. Те са само за граничещите с Русия страни, защото ги зиползват за разузнаване.

1067

2

StinkingSonOf

01.06 2022 в 17:55

Всъщност точно за това са предназначени. Те са разработка за целия НАТО(в 3 варианта - ВВС, морска пехота и флота) за разлика от F-22, които са изключително само за американските ВВС.
Просто ние не можем да си ги позволим, а и нямаме пилоти за тях. Има притеснителни доклади от пилоти с опит, които твърдят, че имат проблеми с маневреността и реално самолети от студената война(F-16 и МиГ-29) са по-добри, но пък други твърдят, че проблема е с пилотите и това, че нямат опит с конкретните самолети. Каквато и да е истината, нашите ВВС със сигурност няма да се справят с тях.

-5531

1

Ран Босилек

01.06 2022 в 17:32

Естествено че няма, те не са предназначени за това.