Алибегов иска оставки и плаши с блокади заради новите COVID - мерки

OFFNews 02 септември 2021 в 13:35 3098 5

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) остро възразяват срещу обявените от здравните власти мерки за справяне с COVID-19.

Според новите ограничения, които влизат в сила от 7 септември и ще продължат до началото на ноември, заведенията ще работят от 7 до 22 часа при отстояние от 1,5 метра между масите и до 6 човека на една маса. Кръщенета и сватби ще могат да се провеждат с до 30 лица на закрито или 60 на открито, предвиждат мерките.

"Самият временен здравен министър Стойчо Кацаров призна провала на ваксинационната кампания. Именно заради този провал за пореден път бяха посечени избирателно сектори от българската икономика. Изразяваме своята подкрепа към всички колеги, които ще търпят рестрикции и заявяваме, че ще търсим правата си с всички позволени от закона средства.  Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас. И то още по-фалшиво изпълнена. Сега няма средства за подкрепа на бизнеса! Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци преди да бъде направена системата за тяхното разпределение", заявяват от трите браншови организации в съвместно изявление.

Според ресторантьорите с въвеждането на вечерен час от 22 часа, нощните заведения на практика се затварят, а с останалите рестрикции и дневните реално се обричали на фалит. Те се оплакват, че по темата продължава да има нулева чуваемост и че България е единствената европейска държава, която си позволява през 2021 г. да остави хората на улицата без никаква подкрепа.

Настояваме за оставките на всички, замесени в неадекватността на държавата за справяне с кризата, което доведе до пореден тежък удар върху българския бизнес, заявяват от трите организации.

Те заплашват, че ще започнат "блокади по градове, на които са добре дошли всички, почувствали се засегнати от поредното безумие, което имитира мерки, но реално съсипва бизнеси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Atan

02.09 2021 в 18:50

Подобни и по-рестриктивни мерки има в цял святи се прилагат и с полицейски и армейски сили. Кръчмарите да не плашат гаргите. А НС, вместо да губи напразно време, можеше да приеме един качествен закон за извънредни положения, с който да се допускат и извънредни мерки, дори по-строги от въвежданите.

2000

3

Goiko Gorisov

02.09 2021 в 16:28

Щяхте да имате по-висока обществена подкрепа, ако лятото не се бяхте държали като абсолютни селяндури по морето. Разбирам много добре, че доста хора в България са заети в бранша и наистина зависят от тази работа, което изисква държавата да ги компенсира тези хора, но в огромната си част съдържателите на кръчми не наемат на трудов договор - масово се бачка на черно или се правят някакви измислени граждански договори "за парлама", ако мине проверка. Малкото заети в този сектор на трудов договор се осигуряват на минимална заплата или на 4 часов работен ден. Да не говорим, че много голям брой от продажбите са без касов бон...
Накрая рев до небето как можело да се затварят кръчмите, щели били много хора да останат без доходи - вие и сега тези хора не ги осигурявате и само ги експлоатирате за мизерни пари на фона на общите ви обороти. С какви очи после настоявате за компенсации за фирмите си, точно така - не за служителите, а за фирмите!
Много кръчми трябва да се затворят изобщо.

6145

2

kokoten

02.09 2021 в 14:54

Тоя,некъпания,по-добре го сменете и намерете човек който ще се държи адекватно на ситуацията....а,то станахте за смях с тия ваши заплахи...държавата е в правото си прави каквото е нужно за да опази гражданите си...компетентни лица трябва да вземат решенията,а не разни неграмотници,при това некъпани....

 
X

Подкастът на OFFNews