Албанският посланик обеща подкрепа за българското малцинство в страната му

Георги Савчев 10 октомври 2017 в 18:55 6138 1

На среща с депутати в българския парламент албанският посланик Киряко Курета обеща подкрепа за българското малцинство в Мала Преспа, Голо бърдо и Гора.

Миналата седмица външният министър на Албания Дитмир Бушати обяви въпроса за затворен - българите няма да бъдат включени в законопроекта за защита на малцинствата.

Към момента в документа, подготвен от албанското правителство, македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните са признати за малцинства.

След срещата днес в зала "Димитър Пешев" на Народното събрание албанският посланик обаче пое ангажимент, че  "ще бъде гарант за приемането на съответните законодателни промени в полза на българската общност".

"Албания никога не е имала лошо отношение към българите"

Киряко Курета заяви, че "всички български организации там са информирали властите за създалото се напрежение, както и за сериозния негативен отзвук, който законопроектът е предизвикал в България".

Посланикът е уверил народните представители Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов, Станислав Станилов и Петър Петров, че "Албания никога не е имала лошо отношение към българите".

"Срещата протече спокойно и в приятелски тон, като на финала народните представители от ПГ на Обединени патриоти и Н.Пр посланик Курета се обединиха около това да бъде проведена още една среща след гласуването в албанския парламент, на която да се направят съответните анализи и изводи за бъдещите отношения между двете страни" - коментираха днес от пресцентъра на ВМРО.

Депутатите от ПГ на Обединени патриоти са казали на посланика, че "от признаването на българското малцинство ще зависят и добрите отношение между България и Албания занапред".

Парламентът в Тирана решава

Законопроектът за защита на малцинствата ще бъде гласуван в пленарната зала на албанския парламент на 18 октомври.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев вече призова депутатите от двете основни партии – социалистическата и демократическата, да проявят разбиране, "защото имаме петиция от около 1300 подписа от едната организация за българо-албанско приятелство, и още няколкостотин подписа от другата организация на нашите сънародници, които са внесени в албанския парламент".

Ковачев и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

Македонците оказват най-голям натиск

Искането за признаване на българско малцинство среща най-голяма съпротива от страна на "Македонската асоциация - Сонце", която е регистрирана в Албания.

Това е изопачаване на историята. В Преспа, Гора и Голо бърдо, където се претендира, че има българско малцинство, живее само македонско малцинство. Това искане е част от проекта за "Велика България", твърди пред албанската телевизия Top Channel Васил Стерьовски от "Сонце".

Стерьовски обвини официална София, че създава "фалшиви български организации в Албания" и раздава български паспорти на активистите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

10.10 2017 в 23:18

Е нали нямало такова малцинство - какво ще му подкрепят?
Айде па вие продължавайте да подкрепяте албания "по пътя и към ..."
 
X

Да помогнем на украинските деца!