Акцизът на бездимните цигари става 40% от този на обикновените

ОFFNews 24 юли 2018 в 17:35 2904 1

Акцизът върху бездимните цигари ще стане 40% от този на обикновените, реши парламентарната комисия по бюджет и финанси, която днес разгледа на второ четене промените в закона за акцизите, които предизвикаха остри критики. 

Законопроектът ще влезе в сила от 1 октомври, ако не претърпи промяна в пленарната зала.

Първоначалните текстове бяха внесени в деловодството на парламента от председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, но очаквано днес претърпяха сериозни промени. Между първо и второ четене самата Стоянова направи предложения, с които редактира първоначалния си законопроект. 

В момента вносителите на бездимните цигари плащат акцизна ставка за внесен килограм тютюн в размер на 152 лв, а с измененията, които Стоянова предлага между първо и второ четене тази сума ще се увеличи на 233 лв. Това означава, че ставката за бездимни цигари ще бъде 40% от тази на обикновените. Акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лв., а с увеличение с 40% ще стане 1,43 лв. Първоначалният законопроект предвиждаше „нагреваемите тютюневи изделия“ да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лв. за кутия. След острата реакция срещу предложението и намесата на премиера Бойко Борисов, който дори поиска проектът да бъде изтеглен, но това не стана, мнозинството в парламента се споразумя ставката да не се увеличава толкова много.

Основната критика на опозицията за поправките беше, че увеличението на акциза се прави в средата на годината, а не в края, когато се приема държавния бюджет. "Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите", коментира днес депутатът от БСП Румен Гечев.

"Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината", отговори Менда Стоянова. 

Освен това ГЕРБ се отказаха и от идеята си на бутилките бира над 5 литра да се слага бандерол. Това предложение беше част от приетия на първо четене проект, но отпадна по време на днешното заседание на комисията по бюджет и финанси.

"След като направихме проучване на място, видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите на бира да изпълнят това изискване. Ако го гласуваме в този вид, в който беше, просто то нямаше как да се изпълни. Затова го оттеглих, като се разбрахме с производителите на бира да избегнем възможността за неотчитане на оборотите на заведенията от наливна бира", коментира още Стоянова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови