Ако има консенсус в парламента, служебният кабинет ще внесе базов бюджет за 2023 г.

OFFNews 11 ноември 2022 в 20:05 1045 0

Радев се срещна с ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа

Снимка president.bg

Радев се срещна с ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа

Ако има консенсус в парламента, служебното правителство може да внесе базов бюджет за 2023 г., съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Оценявам и споделям напълно вашата тревога за сериозната инфлация и доходите на хората, необходими са решения в интерес на българските граждани, каза президентът по повод организираните от синдикатите протести за по-високи доходи.

Служебното правителство е ангажирано с проблемите на хората, но партиите в парламента трябва да поемат своята отговорност и ако постигнат консенсус за базов бюджет и за неговото спасяване от предизборно наддаване, кабинетът ще го внесе в Народното събрание, заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че е поставил въпроса за внасянето на базов бюджет, но съображението на служебното правителство е, че подобен дългосрочен ангажимент, свързан с икономическото развитие на страната, следва да бъде поет от редовен кабинет.

„Политическите партии и лидери, които сега най-много настояват да се внесе базов бюджет, по-рано отричаха този подход“, заяви още президентът и добави, че опасенията на партиите да поемат властта през зимата не са честен подход спрямо българските граждани.

„В трудни времена трябва да се поема политическа отговорност и с това да бъдат убеждавани избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки“, каза Радев и призова поведението на политическите лидери да не се ръководи единствено от очакването за скорошни нови избори.

Държавният глава отново призова партиите най-сетне да намерят диалог и консенсус за съставяне на редовно правителство, което да има ясна и дългосрочна политика по доходите и за развитие на българската икономика.

По отношение на повдигнатата от синдикатите тема за либерализация на цените на електроенергията за битовите потребители у нас Румен Радев припомни, че вече подчертал на заседанията на Европейския съвет, че това в момента е неприемливо за страната ни.

„Би било срамно, при положение, че сме трети, а на моменти и втори по износ на електричество в Европа, да оставим нашите хора, които са с най-ниски доходи, да бъдат на свободния пазар“, заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!