Агоп Каспарян: 0 лева са усвоени от 500-те милиона за бизнеса

Мерките на правителството за справяне със социално-икономическите последствия от кризата с КОВИД-19 закъсняха, смята икономистът

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2020 в 18:00 1914 0

По мярката 60/40 са се възползвали футболни отбори, ЦГМ, казина, заяви в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV + икономистът Агоп Каспарян.

„Това са сектори, в които добавената стойност за икономиката не е токова голяма“. Усвоени са едва около 80-90 млн. лв. от заложени 1 млрд лв., обясни икономистът.

0 лева са усвоените от 500-те милиона, насочени към бизнеса, уточни Каспарян.

За 60/40, мярката за физическите лица, са кандидатствали едва 100 души – 60 са одобрените. „Трябва да се променят условията за кандидатстване, за да могат да се възползват максимален брой хора“, коментира икономистът.

Според него правителството е трябвало да предприеме по-сериозни мерки още през месец март. 

Според Каспарян свалянето на ДДС-то за ресторантьорските услуги на 9% ще доведе до недоволство сред потребителите и в останалите бизнеси.

„С какво правителството убеди хората, че ресторантите са по-важни от здравето на хората? Къде остават лекарствата, културата, кината, театрите?“, пита още той и допълни: „Очаквам да се отвори една кутия на Пандора“

Единствената мярка, която според Каспарян към момента работи, е безвъзмездната помощ от 3 до 10 хил. лв. за малки и средни предприятия. Това е помощ обаче по линия на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови