Quantcast

Агенцията за бежанците си купи златни компютри

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2014 в 13:54 30039 41

Николай Чирпанлиев, председател на агенцията за бежанците
Николай Чирпанлиев, председател на агенцията за бежанците

Компютри, принтери и други устройства с изненадващо високи технически характеристики и цена е купила Държавната агенция за бежанците без търг. Оборудването е за работата на 50-те нови служители на агенцията в центровете за бежанци в София и Харманли, и струва 223 384 лв. с ДДС, личи от регистъра на обществените поръчки.

Срещу въпросната сума са купени 50 компютърни конфигурации, 40 принтера, 20 мултифункционални устройства и 7 UPS системи, става ясно от поръчката, за която „Труд“ писа пръв.

От три поканени фирми за доставчик на оборудването е избрана „Стантек“. Техническите изисквания за машините са изненадващо високи и изглеждат по-подходящи за дейности като видеообработка, работа с дизайнерски и архитектурни програми или тежки видеоигри. За компютрите например се иска двуядрен процесор с минимум 3.5 гигахерца базова честова.

Мониторите трябва да са с минимум 21 инча диагонал, а изходящата мощност на UPS-ите - поне 3000VA/2700W. На сайта на “Стантек” се предлагатсамо 2 модела, покриващи изискването – единият на цена 1467 лв., а другият - на 2516 лв. Изискването за 40-те принтера и 20-те мултифункционални устройства е да са лазерни и да печатат по минимум 25 страници на минута.

Сметката показва, че комплектът от компютър и монитор за всяко едно от работните места излиза по няколко хиляди лева – встрани от стойността на периферните устройства.

Разходи на ДАБ като този дават представа за декларираните от държавата високи средни разходи на бежанец месечно (достигащи до над 1000 лева, според изказване на вътрешния министър Цветлин Йовчев), при положение, че всеки от чужденците в центровете за временно настаняване на агенцията получава по едва 65 лева месечно за издръжка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.05 2014 в 21:53

Занимавам се с реклама. Adobe и Corel и каквото се сетите.
Компютъра, който имам в момента го купих на старо - 2-ядрен с 6Gb DDR3, Видеокарта да си ебе майката.
Цена - 600лв. Нов е 1200лв
Монитора ми е HP 21" на старо със супер дупер матрица за 250лв - нов е 800лв. --
Принтер лазерен за едно работно място от където и да го вземеш не може да е повече от 250лв
___
ТОТАЛ ново с ДДС, цени на дребно - 2250лева
___
Говорим за техника за ПРЕДПЕЧАТ.
--=
- Това ако не е кражба не знам какво е...

27.03 2014 в 18:41

Така, за да спрат мазните червените тролове да си чешат безполезните езици предлагам като знаят толкова много да кажат по колко хора си делят компютър по време на работа и КОЙ усв... пардон ПРИСВОИ парите :) Отговорът на първия въпрос е "двама", а вторият е риторичен.
Цените няма да коментирам... всеки може да отвори ценова листа и да си направи сметката (тя винаги излиза, естествено как няма да излиза). Още повече, че трябва да става въпрос за цени на ЕДРО. Близко е до акъла, нали? КРАЖБИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ.

13.01 2014 в 05:01

Достатъчно цигани си имаме за издръжка на гърба на народа и без сирийците. Айде мерси!

10.01 2014 в 13:34

Време за крадене и за облагодетелстване на обръчите от фирми. Като се има в пред вид, че разходите се правели без предварителни разчети и без обявяване на обществени поръчки, друго не може и да се очаква, освен безконтролно харчене. Всички сме свидетели при какви битови условия продължават да живеят т.н, бежанци.

10.01 2014 в 07:19

1000 лв. за бежанец месечно???? Тази цифра ако е реална, то тогава това е краят на България... Сигурно над милион и половина БЪЛГАРИ си скъсват гъза от бачкане за 600-700 лв., а държавата плаща по 1000 за тия готованци?!? СРАМ! Срам ме е, че живея в тая лайняна държава... До кога ще ги търпим тия продажници и анти-българи, не знайно защо наречени политици?!?!?!?

09.01 2014 в 09:54

ами ганювци, тази кражба и далавера със Сирийската криза я сътвориха вашите "червени" партизани. Милиарди ще бъдат откраднати от нас и от горките сирийци, които наистина бягат от война. Така вашите партизани ни съдраха кожите и тези на Сърби и Иракчани, при кризите през 90те, с разните далавери с гориво и с храни при ембаргото за двете страни.Да правиш пари от война е запазена марка на вашите червени партизани, усвоили са тези умения когато са ги обучавали в Москва- там са спецове.И после разбира се, обвиняват американците. те за всичко са виновни...покрай печалбите, другарите получават и идеологически 'бонус"- масова ксенофобия, масов терор на битовата престъпност и масов страх на малцинствата- идеални условия за изборите....и за коалиционните партньори...

08.01 2014 в 15:15

@Професор Балкански...
"11 000 псевдо"бежанци" (в действителност - нелегални имигранти) са на издръжка на българския народ, най-бедният в Европа. Българите им плащат консумираните от тях ток, вода, режийни и всякакви други разходи, включително тези направени от Агенцията за бежанците. "


+милион мангали, за които положението не е много по-различно. Пак ние им плащаме повечето или всички разноски.

08.01 2014 в 06:07

Пълни глупости! Редно е да се купят дървета по 60 лева ли?

08.01 2014 в 05:47

Чудя се тия как спят...

08.01 2014 в 03:01

11 000 псевдо"бежанци" (в действителност - нелегални имигранти) са на издръжка на българския народ, най-бедният в Европа. Българите им плащат консумираните от тях ток, вода, режийни и всякакви други разходи, включително тези направени от Агенцията за бежанците.

Според международното право обаче в България няма "бежанци", тъй като страната не граничи ПРЯКО с конфликтен район. Законът квалифицира нарушителите на границата влизащи през Турция, като "нелегални имигранти".

Същите е следвало да получат статут на бежанци при комшиите, и да бъдат задържани там в лагери в непосредствена близост до границата, и когато обстановката в Сирия се успокои, да бъдаг репатрирани обратно по родните си места.