Агенцията за бежанците си купи златни компютри

OFFNews 07 януари 2014 в 13:54 31245 41

Николай Чирпанлиев, председател на агенцията за бежанците
Николай Чирпанлиев, председател на агенцията за бежанците

Компютри, принтери и други устройства с изненадващо високи технически характеристики и цена е купила Държавната агенция за бежанците без търг. Оборудването е за работата на 50-те нови служители на агенцията в центровете за бежанци в София и Харманли, и струва 223 384 лв. с ДДС, личи от регистъра на обществените поръчки.

Срещу въпросната сума са купени 50 компютърни конфигурации, 40 принтера, 20 мултифункционални устройства и 7 UPS системи, става ясно от поръчката, за която „Труд“ писа пръв.

От три поканени фирми за доставчик на оборудването е избрана „Стантек“. Техническите изисквания за машините са изненадващо високи и изглеждат по-подходящи за дейности като видеообработка, работа с дизайнерски и архитектурни програми или тежки видеоигри. За компютрите например се иска двуядрен процесор с минимум 3.5 гигахерца базова честова.

Мониторите трябва да са с минимум 21 инча диагонал, а изходящата мощност на UPS-ите - поне 3000VA/2700W. На сайта на “Стантек” се предлагатсамо 2 модела, покриващи изискването – единият на цена 1467 лв., а другият - на 2516 лв. Изискването за 40-те принтера и 20-те мултифункционални устройства е да са лазерни и да печатат по минимум 25 страници на минута.

Сметката показва, че комплектът от компютър и монитор за всяко едно от работните места излиза по няколко хиляди лева – встрани от стойността на периферните устройства.

Разходи на ДАБ като този дават представа за декларираните от държавата високи средни разходи на бежанец месечно (достигащи до над 1000 лева, според изказване на вътрешния министър Цветлин Йовчев), при положение, че всеки от чужденците в центровете за временно настаняване на агенцията получава по едва 65 лева месечно за издръжка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!