Агенция Медиана твърди, че БСП изпреварва с процент ГЕРБ за евровота

OFFNews 04 февруари 2019 в 14:46 4795 2

БСП е застигнала ГЕРБ. Към момента, в градовете, двете формации са с напълно изравнен електорален потенциал - 25.5% за БСП към 25.8% за ГЕРБ. Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия вероятно изпреварва ГЕРБ с около 1.5 %.  - в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени.

Това твърди агенция Медиана като се позовава на собственото си проучване сред 810 души - жители на градовете в страната, проведено в периода 26 януари – 1 февруари 2019 г. Изследването обхваща събитията след: речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София; обвиненията към Елена Йончева за пране на пари; конгреса на БСП;речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент, но не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов.

Коментар на агенция Медиана: Това са прогнозни данни. На базата на предишни изследвания знаем какви отклонения дават селските райони към общата съвкупност на национално ниво. (В селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени). Данните са претеглени по пол, възраст, населено място и етническа принадлежност.

Според данните на Медиана, към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43% срещу 28 % за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3 %.

"Към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент (над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях). Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ!“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици" - пише в анализа на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Sonya Dimitrova

15.02 2019 в 13:33

Г-н Колев,щом се появите на екрана хората знаят- избори идват и лъжите започват.
Вие и г-н Райчев отдавна вече сте вредни за БСП.

5300

1

квазимодо

04.02 2019 в 18:45

На кого беше агенцията мъъъъъъ, а да сетих се - на "Червен Кольо ". За малко да му повярвам. До сега е предричал поне 15 избора - никакъв успех. Кольоо , Кольо мамин колчо .