Агент 0,07%: Кои партии взеха най-малко гласове на изборите?

OFFNews 04 октомври 2022 в 07:27 6697 0

Готи
Лидерът на БНО Георги Георгиев-Готи.

ЦИК обяви резултатите от изборите на 2 октомври при 100 процента обработени секционни протоколи. Вече е ясно кой с колко влиза в парламента и че съставянето на редовно правителство ще е трудна, ако не и невъзможна задача.

Естествено, фокусът е върху седемте партии, които влизат в 48-ото Народно събрание - ГЕРБ, ПП, ДПС, Възраждане, БСП, Демократична България и Български възход. До дъното на таблицата, ако се изразим на футболен жаргон, обаче почти никой не стига. 

Кои са партиите, които са получили най-ниска подкрепа на изборите?

Абсолютният шампион отзад напред е партията, която през миналата година влезе в ролята на мандатоносител на политическия проект "Българско лято"на бизнесмена изгнаник Васил Божков. Става дума за Българско национално обединение (БНО). Формацията с лидер Георги Георгиев - Готи е получила всичко на всичко 1671 гласа. 

Готи всъщност е с богат политически опит - пробвал се е на предишни избори за кмет на София, за парламентарист и дори за президент на републиката. На един от предизборните си плакати дори позира чисто гол с тиква, прикриваща срамотиите му. И това обаче не помогна да постигне добър резултат.

Подкрепата за БНО в проценти е равна на нищожните 0,07 процента. Също толкова получават и още две партии, но с малко повече абсолютни гласове. Това са партиите Правото и Български национален съюз. За първата са гласували 1758 души, а за втората 1850.

Смешно ниска е подкрепата и за партии като Народна партия истината и само истината, БТР, Национално движение Единство, НФСБ на Валери Симеонов и МИР на Симеон Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови