Адвокати за новия НК: И в Централна Азия няма такова законодателство

OFFNews 07 януари 2014 в 11:12 5842 16

Адв. Александър Кашъмов
Адв. Александър Кашъмов

Проектът на новия Наказателен закон гарантира цензура, каквато досега не е била въвеждана в България.

Това коментираха двама юристи в сутрешния блок на bTV по повод скандалния член 146 от проекта. Той предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Правозащитници видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” коментира, чедбясни пред bTV, че дори в НК от 50-те години, в който се предвиждало смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, нямало подобен текст. ”Българската Конституция забранява цензурата”, подчерта той. Човек и сега може да иска обезщетение за нерегламентирано снимане, но наказателна отговорност няма никъде. „И в Централна Азия няма такова законодателство”, заяви Кашъмов.

Адвокатът блогър Николай Хаджигенов нарече проекта за нов НК тоталитарна промяна и репресивна норма, насочена срещу всички граждани. Той подчерта, че в протестната нощ с белия автобус пред Народното събрание именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило. Иначе щеше да остане само версията на властта - че протестиращите са счупили прозорец на автобуса.

Според Хаджигенов единствените обществени отношения, които налагат тази норма в НК, са интересите на властта. „Как ще видим иначе пияния Волен Сидеров”, попита юристът.

По думите на Александър Кашъмов трагичната история на последните 10-15 г. показва, че политиците най-яростно защитават своето лично пространство. Адвокатът намекна, че именно лидерът на „Атака” е политикът, най-известен с това, че съди журналисти, и вероятно ще се възползва от подобно законодателство, предвидено в проекта за нов НК.

„Отиваме към етап Северна Корея - ще забранят блогъри, адвокати, интернет”, смята Хаджигенов. Той подчерта, че по принцип нормативен акт се прави 10-30 г., „а не група чиновници, събрани оттук и там, да усвоят пари от европейска програма”.

„Политик за корупция в затвора има ли”, попита риторично Хаджигенов. Той предрече, че блогъри и фотографи обаче ще попаднат зад решетките.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!