Адвокат на пивоварна Леденика оглави МОН

OFFNews 01 август 2022 в 15:04 4665 3

Пенов

Снимка Архив

Проф. Сашо Пенов

Предложеният за служебен министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов бе член на правния съвет на президента Георги Първанов (2002-2012), но тогавашният държавен глава го освободи от длъжност. 

Сашо Пенов стана известен с това, че е бил адвокат на пивоварната "Леденика" по делото за отнетия лиценз. Но причината, която бе изтъкната от Първанов, не бе конфликт на интереси, а поради изострената обществена чувствителност.

Затова президентът обясни, че смята за необходимо като морален жест да го освободи от поста, съобщиха тогава от "Дондуков" 2.

За Пенов се чу след изтеклите подслушани разговори между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в които Борисов нарежда на Танов да спре натиска върху пивоварната, защото е поел ангажимент.

"Правото не е наука, която се изучава само с четенето на закони. Зад всяко правно понятие се крие дълбоко съдържание. Правото урежда житейски ситуации, които са разнообразни. За да може една ситуация да се квалифицира под правна норма, се изисква не само житейски опит, но и много начетеност и мъдрост", обяви преди време проф. Пенов в интервю пред "24 часа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

01.08 2022 в 21:41

Сашка пак се изпр@ска!

-240

2

редовно четящ

01.08 2022 в 21:39

Боже! Ами тогава за министър на правосъдието да назначат доцент по българска филология!