Адемов: 50-те лева за пенсионерите имат предизборен привкус

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2020 в 09:16 6458 0

Петдесетте лева на месец за пенсионерите, обещани от премиера, имат предизборен привкус и не бива да се смятат за социално подпомагане, а за подкрепа. 

Това мнение изрази председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов пред БНТ.

"Тези 50 лева по никакъв начин не отчитат осигурителния принос на пенсионерите. Няма никакво значение колко години си работил, върху какъв доход си се осигурявал. Единствената им връзка с пенсиите е, че се раздават заедно с пенсиите", заяви депутатът.

Според него в условия на тежка корона криза, съчетана със социална, здравна, икономическа криза, бюджетът по-скоро трябва да има антикризисен характер, за да бъдат покрити потребностите на хората, които имат най-големи нужди от финансов ресурс. За Адемов е очевидно че бюджетът за следващата година ще бъде приет в условия на дефицит, който трябва да се покрие или от увеличени данъци и осигурителни вноски, което не е приемливо, или от дълг.

"Единият от вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст е по т. нар. "швейцарско правило". Другият вариант е преизчисляване на пенсиите за тези, които вече са придобили право на пенсия и продължават да работят", каза Хасан Адемов.

Той обясни, че друг елемент при определяне на размера на пенсиите е свързан с промяна на коефициента, който е 1.2 за всяка година стаж. Размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по този коефициент. Според реформата на бившия вицепремиер Ивайло Калфин този коефициент е трябвало да расте до 1.5, припомни Адемов. Но управляващите са решили, че трябва да бъде фиксиран на 1.2. Депутатът допълни, че през този коефициент може да бъде индексиран осигурителният принос на лицето, което да се отрази на размера на неговата пенсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови