АБВ ще участва самостоятелно на местния вот

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2019 в 15:03 1822 0

Малката лява партия АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот. Решението бе взето след заседание на Националния съвет на партията, съобщи заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов.

Той уточни, че партията уважава изключително много партньорите, с които е работила от „Коалиция за България“ и че ще си партнира с политически организации, представители на ляво-центристкия спектър в страната“.

Маринов посочи, че ПП АБВ има достатъчно основания и потенциал да увеличи участието си в местната власт.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков посочи, че партията ще търси не просто подобряване на резултата си, но и засилването на участието на левицата в местните органи за самоуправление.

„Анализът, който правим е, че представителството на левицата в местните органи за самоуправление в изтичащия мандат е катастрофа. Левицата няма нито един кмет на областен център, няма нито един кмет или по-скоро много малко кметове на околийски центрове. Това са големите общини с историята в миналото. Това означава, че имаме волята и приемаме проявения от БСП към партията интерес на различни нива – общинско, областно, национално с готовността да се търсят решения, които да доведат до слагане на началото на разделяне между ПП ГЕРБ и държавата“, каза Петков и добави, че главната, основната политическа задача, която партията си поставя, е рязко разделяне на ПП ГЕРБ и държавата.

Той коментира и въпроса за премахването на машинното гласуване за местния вот.

„…Т.е. във всички избори, които касаят структурирането на властта в България машинното гласуване да бъде елиминирано. Ако се вгледаме в статистиката от последните няколко избора, ние ще видим, че сме достигнали до един изключителен резултат. 300 хил. или 8% недействителни бюлетини 2017 г. в парламентарните избори. Не знам дали разбираме какво означава това? 300 хил. гласа са горе-долу гласовете, които ДПС получи на последните избори, т.е. третата политическа сила в страната. Това очевидно е инструмент за манипулиране на изборния резултат. Назад в парламентарните избори 2014 г. са 218 хил. невалидните, 2013 – са 90 хил.“, каза още Петков.

Според него един от инструментите за минимизиране на множество невалидни бюлетини , като изборен резултат, е машинното гласуване. Затова от АБВ щели да настояват машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови