АБВ иска жребий в ЦИК за номера на партиите в бюлетините

OFFNews 08 септември 2015 в 14:26 2280 1

АБВ иска жребий в ЦИК за номера на партиите в бюлетините

Снимка БГНЕС, архив

АБВ предлага в ЦИК да се изтегли жребий за номера на партиите в бюлетините. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на партията Румен Петков.

"Договорили сме среща с председателя на ЦИК, на която ще предложим теглене на жребий за партиите, регистрирани в ЦИК", посочи той. Петков обясни, че това е слабост на Изборния кодекс - всяка една общинска избирателна комисия може да тегли жребий за участието на партиите в общината. По думите му това означава, че всяка една партия на територията на една област с десет общини може да участва с десет номера в бюлетината. Това е затруднение за хората и за агитаторите, посочи той. Петков отбеляза, че такава позиция е депозирана и от Емилия Друмева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

АБВ ще подкрепи кандидатурата за кмет на Минчо Казанджиев в Ловеч и на Донка Михайлова в Троян, съобщи още Румен Петков. Двамата са издигнати от БСП.

На въпрос кой ще понесе отговорността, ако АБВ не съберат 200 хиляди гласа на местните избори, Петков отговори: "Аз съм човекът. Смело с куфара на село".

Относно антикорупционния закон, заместник-председателят на АБВ каза, че днес ще изпратят писмо до вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и до председателите на ПГ от управляващото мнозинство, в което ще декларират готовността и стремежа си да водят активен диалог, който да засяга антикорупционните мерки в страната.

Петков отбеляза, че бележките на АБВ са принципни, и припомни становищата по законопроекта на Сметната палата и НСОРБ. Той предложи в диалога по законопроекта да се поканят и посланиците на европейски държави да споделят опит.
Сред спорните въпроси по антикорупционния законопроект Румен Петков посочи анонимните сигнали, както и проверката на един и същи контингент лица от различни органи."Ако получим анонимен сигнал срещу председателя на Бюрото, какво правим? Той ще се проверява сам", коментира още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови