АБВ готови да си сътрудничат с БСП, но имат условия

ОFFNews 10 юни 2016 в 13:57 2268 2

АБВ са готови да си сътрудничи с БСП в Народното събрание. От партията на Първанов обаче имат условия, за да се случи това.

"Трябва да има диалог в лявото пространство и да се търсят възможности за общи политически инициативи", каза след среща с БСП говорителят на групата на АБВ Мариана Тодорова. По време на срещата от партията на Първанов са настояли да престанат нападките и атаките на БСП към ключови фигури от АБВ.

Тодорова обясни, че АБВ са готови да обсъждат конкретни законодателни предложения, но това нямало да става безусловно и априори, а само ако взаимно зачитане на автономността и равнопоставеността на всяка от двете групи. По думите ѝ в момента за партията на Първанов най-актуален е въпросът за общ кандидат-президент на левицата.

"Отказът за диалог в предишното ръководство на БСП, което беше тълкувано като политическо високомерие, не говореше не работеше в ползва на левите избиратели като цяло. Не само на БСП, но и на АБВ", обясни Тодорова. 

По думите ѝ не може да има парламентарен диалог, бе за да има общ политически диалог. "Не може да  се обсъжда само парламентарно сътрудничество, без зад него да стои политическо съгласие на ръководството на двете партии", поясни тя.

Тодорова каза още, че по важните теми АБВ ще търсят сътрудничество и с мнозинството. По думите ѝ в момента АБВ е равноотдалечена и от БСП, и от ГЕРБ.

Това е втората среща от предложените от лидера на БСП разговори с опозиционните партии в Народното събрание за действия. Вчера Социалистите се срещнаха с ДПС. Двете партии отново поискаха предсрочни избори и сезиране на Конституционния съд за промените в Изборния кодекс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови