Абаджиев готов да се откаже от консулския пост в Шанхай

OFFNews 13 юни 2015 в 11:37 4700 5

Абаджиев готов да се откаже от консулския пост в Шанхай

Снимка БГНЕС

Димитър Абаджиев е готов да се откаже от поста на генерален консул на България в Шанхай. 

В сряда правителството предложи кандидатурата му, заради изтичащия мандат на настоящия консул Ирина Белева. Назначението му доведе до коментари на недоволство на страницата на консулството във Фейсбук. 

Бившият зам.-председател на РЗС и представител на България в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" отговори на коментарите, като обяснява, че е готов да се оттегли. 

"От уважение към г-жа Белева, която все още за съжаление не познавам, ще напиша тези няколко реда. Изпитвам огромен респект към направеното от нея, с което тя наистина е вдигнала много високо летвата. С уважение към хората, които са коментирали тук моя избор, искам само да уточня, че аз не съм настоявал за тази позиция и не съм имал нужда от това, тъй като, освен опитът ми в законодателната власт и международните отношения, имам своята професия като юрист и адвокат. Бях поканен с оглед на международния опит, който съм придобил и приех само с единствен мотив да се опитам да допринеса за направеното до тук в интерес на България. Оставам с впечатление, че е имало възможност г-жа Белева да продължи дейността си и, ако това е така, аз с всичко каквото мога бих я подкрепил и веднага ще се оттегля. Що се отнася до моята политическа биография, бил съм само и единствено в един спектър на политиката и никога не съм променял своите виждания и независимо какви позиции съм заемал, никога не съм злоупотребил с обществения интерес и това е видно от дейността ми. Затова и сега приемам този избор като огромна отговорност и задължение, на висотата на което ще се опитам да бъда, разбира се като ще разчитам на подкрепата на всички, които имат знанието и опита в тези толкова важни за България отношения. Още веднъж уважение към г- жа Белева и към всички, които участват в тази дискусия", написа е написал Абаджиев.

Във фейсбук страницата на консулството е публикувана новината за предстоящото назначение на Абаджиев. Коментарът към нея е: "Очаква се г-н Абаджиев да замени г-жа Белева през август. Да му пожелаем успех на този отговорен пост!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови