9 септември пак скара БСП и управляващите в парламента

OFFNews 09 септември 2020 в 11:03 4286 2

Датата 9 септември отново разпали страстите в парламента и се стигна до размяната на остри декларации между БСП и управляващите.

Първи на трибуната застана социалистът Александър Симов. Думите му, че днес се навършват 76 години от промяната на 9-и септември, обаче предизвикаха реакцията на мнозинството и ГЕРБ и "Обединени патриоти" напуснаха залата.

Според Симов сега било модерно да се говори лошо за 9-и септември, но той нямало да го направи.

"Поривът за един друг възможен свят никога не е изгасвал. Виждаме как все повече хора обръщат не обвинителен, а меланхоличен поглед, защото провалът на прехода ще кара цели поколения да се връща към 9 септември, да разберат неговите уроци, мечти и неговите грешки", посочи той.

"Въпреки всички критики срещу демократичния преход, през последните 30 г. беше прекратена практиката за политическо насилие върху народа", отвърна му в декларация от името на ГЕРБ Тома Биков.

"9 септември е урок за всички български политици и за тези, които трябва да отстояват националния интерес. На датата няма извършена революция. Народът не участва в преврата, който е направен от външни фактори. Народът не избра кой да го управлява на 9 септември, той беше преместен силово в съвсем друго поле и 45 години трябваше да изтърпи да бъде там, където не му е мястото", отсече Биков.

Декларацията на БСП разгневи и депутата от "Обединени патриоти" Милен Михов. Той посочи, че декларацията на левицата е грубо, брутално използване на историята за политически цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12247

2

al-ien4

09.09 2020 в 14:31

ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за ПРЕСТЪПЕН.
(2) Българската комунистическа партия е била ПРЕСТЪПНА организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит

3232

1

tarabata

09.09 2020 в 11:50

Така е хората ще се връщат от една страна към доброто старо време, от друга народа нищо не е избрал, защото на срещата в Ялта тримата големи разпределят света на сфери на влияние и ние попадаме под съветското с пълното съгласие на англия и сащ.