Quantcast

60% от българите подкрепят задължителното гласуване

Една пета от респондентите не знаят какво е преференциален вот

Георги Савчев Последна промяна на 13 октомври 2014 в 18:56 4178 7

Снимка sxc.hu

60% от българите подкрепят задължителното гласуване на избори, а 45,5% - задължително гласуване на референдуми. Това показва национално проучване на мненията и нагласите на българските граждани за участие в управлението, реализирано сред 1032 респонденти в периода май-юни 2014 г.

Сондажът е осъществен от сдружение „Болкан Асист” с помощта на Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики.

Според данните около 60% подкрепят електронното гласуване на избори и референдуми.

Преференциалното гласуване се одобрява от около 70 на сто за общинските съветници, 65 на сто - за депутати, и 60 на сто - за евродепутати. Но около една пета от респондентите не са наясно какво означава преференциално гласуване.

80 на сто от респондентите не се чувстват представени както на местно, така и на национално и на европейско ниво.

Категорично преобладава мнението за по-силен контрол на гражданите върху решенията и действията на управляващите - около 80 на сто настояват за това. Респондентите желаят да има по-големи възможности за непосредствено гражданско участие, включително и за пряка демокрация - малко над 60 на сто подкрепят идеята гражданите да взимат пряко важните решения.

Когато става дума обаче за личното участие на респондентите в процеса на взимането на решения и контрол върху парламента и общинските съвети, ентусиазмът видимо намалява: хората, които реално искат да се включат в този процес, т.е. да участват в работата на някои комисии на НС, не са особено много - 23.6 на сто, след като са настоявали за такова участие и контрол близо 80 на сто, около 4 пъти повече.

Наблюдава се ефект, който може да се нарече "Фейсбук поведение" - декларира се желание за участие в дадено събитие, дори се обещава присъствие, но на практика реално включилите се в събитието са в пъти по-малко от заявилите, отбелязват от „Болкан Асист”.

Респондентите масово (90%) настояват за отзоваване на общински съветници и народни представители, за които са гласували, ако не са доволни от тях.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 12:13

Минимум 66 % от българите са завършени идиоти

13.10 2014 в 22:44

Поредната тъпотия!
Вместо да насилвате хората, направете СМИСЛЕНИ самите избори и те сами ще дойдат.
Лицемерно е да ги насилвате да участват във ФАРС.
Лицемерно е дори при толкова слаба избирателна активност гласовете на хиляди хора, които ВСЕ ПАК са повярвали в изборите, да бъдат разпределяни м/у партиите на статковото.
Лицемерно е да твърдите, че има демокрация хора, а на практика да няма представителство.
Абсурдно един депутат да може да 'тежи', както 800 гласа, така и 22 000 и те да са един на един в НС.
И т.н.

13.10 2014 в 20:49

Подкрепям задължителното гласуване! Подкрепям и електронното гласуване, но при едно важно условие, да не е дистанционно. Според мен обаче е по- важно да се въведе образователен ценз за да имаш право да гласуваш. Може да се помисли и за забрана да гласуват българи, които имат двойно гражданство в съседни на България държави.

13.10 2014 в 20:30

Само задължителното и електронно гласуване ще отърве бг от мангало-аджалското извращение на което е подложена страната.

13.10 2014 в 20:21

Значи това задължително гласуване, някак си не ми "иде да ми дойде" поради следните причини:
1. Политическата класа ще бъде лишена от възможността да си играе с вота и после да се договаря под сурдинка.
3. Невъзможността пряко да се проследи кой не е гласувал.
3. Невъзможността да се приложат пряко наказания, които ще бъдат предвидени при нарушаване на закона, особено към хората зад граница. Например живее в Пеурто Ваярта, където никога не е имало секция за изборите в България.
4. Не на последно място, ще стане ясно, ама кристално ясно, че тия списъци с 6,5млн гласоподаватели са пунта-мара! Защото ще лъснат цели масиви на мъртви души. В смисъл хора, които дори не притежават български валидни документи за самоличност!

13.10 2014 в 19:29

Не идиоти, а топ идиоти....гласуват около 35-40%, преко сили с лъжи и измами, обаче 65% били за задължително гласуване!!!
-------
Ми да, нали пред Европа ще искат да узаконят беззаконието!!!

13.10 2014 в 19:27

на последните избори имаше под 50% активност, но иначе 60% искали задължително гласуване???