60% от българите подкрепят задължителното гласуване

Една пета от респондентите не знаят какво е преференциален вот

Георги Савчев 13 октомври 2014 в 18:56 4967 7

Снимка sxc.hu

60% от българите подкрепят задължителното гласуване на избори, а 45,5% - задължително гласуване на референдуми. Това показва национално проучване на мненията и нагласите на българските граждани за участие в управлението, реализирано сред 1032 респонденти в периода май-юни 2014 г.

Сондажът е осъществен от сдружение „Болкан Асист” с помощта на Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики.

Според данните около 60% подкрепят електронното гласуване на избори и референдуми.

Преференциалното гласуване се одобрява от около 70 на сто за общинските съветници, 65 на сто - за депутати, и 60 на сто - за евродепутати. Но около една пета от респондентите не са наясно какво означава преференциално гласуване.

80 на сто от респондентите не се чувстват представени както на местно, така и на национално и на европейско ниво.

Категорично преобладава мнението за по-силен контрол на гражданите върху решенията и действията на управляващите - около 80 на сто настояват за това. Респондентите желаят да има по-големи възможности за непосредствено гражданско участие, включително и за пряка демокрация - малко над 60 на сто подкрепят идеята гражданите да взимат пряко важните решения.

Когато става дума обаче за личното участие на респондентите в процеса на взимането на решения и контрол върху парламента и общинските съвети, ентусиазмът видимо намалява: хората, които реално искат да се включат в този процес, т.е. да участват в работата на някои комисии на НС, не са особено много - 23.6 на сто, след като са настоявали за такова участие и контрол близо 80 на сто, около 4 пъти повече.

Наблюдава се ефект, който може да се нарече "Фейсбук поведение" - декларира се желание за участие в дадено събитие, дори се обещава присъствие, но на практика реално включилите се в събитието са в пъти по-малко от заявилите, отбелязват от „Болкан Асист”.

Респондентите масово (90%) настояват за отзоваване на общински съветници и народни представители, за които са гласували, ако не са доволни от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови