4,6 милиона са дарени на МЗ за пандемията: за какво са изразходвани

OFFNews Последна промяна на 21 май 2020 в 18:27 3018 3

Снимка Pixabay

Към 20 май по сметката на Министерствово на здравеопазването за борба с пандемията са постъпили 4 млн. и 600 хил. лева, от които 1 339 115 – целеви. 1,2 милион от тях са за референтната лаборатория в Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 134 хил. лв. са разпределени по друг лечебни заведения.

Това съобщи в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който бе на блиц-контрол в ресорната здравна комисия.

Ананиев направи разбор на разходваните дарения от сметката на МЗ:

Без изразена воля за конкретен получател са постъпили 3,259 млн. лева. С тях са закупени защитни облекла за многократна употреба (за 1,5 млн. лева) и защитни очила (за 1 млн лева).

В изпълнение на решение на Народното събрание от 6 април заплатите на депутатите в периода на извънредното положение се прехвърлят като трансфер към МЗ. Същото е и решението за членовете на политическите кабинети на министерствата. Постъпилите от парламента средства са 1,393 млн., а от политическите кабинети - 690 814 лева. Общо от заплатите на хората по високите етажи на властта са дарени 2 840 441 лева.

От получените до момента средства са изразходени 1,5 млн. по бюджетите на РЗИ за закупуване на тестове за диагностика, останалите средства отново ще отидат за покупка на такива тестове, защото се разширява обхватът на тестването и това е основен разход, поясни Ананиев.

От DMS кампанията са постъпили 420 хил. лв. С една част от тях закупени респиратори за болниците в Монтана, Силистра и Шумен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3217

3

zuljin

21.05 2020 в 21:46

Тая работа с коронавируса стана много дебела... Краде се яко, но не само у нас. По всичко личи, че и СЗО е замесена в кражбата на века... Защо ще забранява аутопсийте иначе, защо неглижират откритието, че хората не умират от пневмония?

Някои има много голяма изгода, тоя вирус да всява страх и паника... така се отделят гигантски средства, които после се крадат.

-4184

2

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

21.05 2020 в 20:59

Европейската комисия уведоми, че България е усвоила 750 МИЛИОНА ЕВРО за борба с коронавируса. - тоест около ЕДИН МИЛИАРД и ЧЕТИРИСТОТИН МИЛИОНА ЛЕВА. За два месеца! Европейска комисия, не руска газета го казва!
Дотук добре! Аз, като един маргинал според ГМР, се поогледах и установих, че и един евроцент не съм усвоила от този милиард и нещо. Нито пък някой от познатите ми. Нито някой се е похвалил, че е получил помощ от правителството.
Та как ги усвоихте точно? Парите за медиците и болниците се хващат на малкия нокът на тази сума? Да, на Домусчиев помогнахте, на футболните клубове помогнахте. А другите, къде са другите пари?
Ние - тулупите, ние - маргиналите, ние - негодниците, ние - нещастниците, ние - мисирките, ние - БЪЛГАРИТЕ, какво видяхме от тези пари!?!
Яко, ама много яко усвояване е паднало! И разчет естествено няма! А сега и ДДС май ще го вдигаш на 24 % и данъци се заканваш да вдигаш.....

Хем крадливи, хем дебили. А ние - търпеливи!

Елена Гунчева

1810

1

Пенчо бре

21.05 2020 в 20:25

"Постъпилите от парламента средства са 1,393 млн., а от политическите кабинети - 690 814 лева. Общо от заплатите на хората по високите етажи на властта са дарени 2 840 441 лева."

Брейиии, хапва властта, да не й е уроки. Но ... това е добро перо за икономии, ако...