30 млрд. евро ще струват транспортните коридори на Западните Балкани, прогнозира Борисов

OFFNews 26 февруари 2018 в 13:14 3351 4

30 млрд. евро ще струват транспортните коридори Западните Балкани, прогнозира Борисов

30 милиарда евро ще струват транспортните коридори на Западните Балкани.

Това каза премиерът Бойко Борисов на среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Срещата е за Западните Балкани и на нея присъстват и премиерите на Косово, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Борисов призова и останалите страни на Балканите "да си напишат домашното".

Крайно време е да говорим в цифри, в срокове и кое кога ще стане. Мисля, че в следващите 7-8 години можем да задвижим и построим транспортните коридори на Западните Балкани ако сме гъвкави и бързи, коментира Борисов, цитиран от "Фокус". 

По думите му голяма част от тези коридори вече са построени, като даде пример с магистралата Белград-София, която била готова на 90%.

„Всеки колега от Западните Балкани да си напише домашното до четвъртък. Да покажем на Европа, че сме отлични ученици, че можем и знаем. Тогава убеден съм, че интересът, който има към Западните Балкани ще продължи и след нашето Председателство. До юни трябва да направим процеса необратим“, каза още Бойко Борисов.

По думите му около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигиталната инфраструктура във всяка една от държавите от Западните Балкани.

В този регион имат интереси и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия, и САЩ, но това си е нашата Европа, подчерта Борисов.

Според него е крайно време вече да се говори в цифри и срокове. На 90 процента Белград – София е готова обяви той, готово е и трасето София – Истанбул.

България държи най-много на в транспортните коридори 4, 8 и 10. Към момента Европейската банка за възстановяване и развитие е определила сумата от 700 млн. евро, включително и за жп линията София – Скопие, свързването на Западните Балкани с Гърция и прокарването на каспийски газ за Балканите.

„Нашите инициативи ще са успешни като подпомагаме борбата с корупцията и капацитета на кадрите, които ще засилят растежа на региона”, каза директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

26.02 2018 в 15:00

МилЯрди му дай на тоя тупан....

10571

1

Hissarion

26.02 2018 в 14:55

А жп маршрутите Солун-София-Видин и Русе-Варна кога?

 
X

Да помогнем на украинските деца!