3 оставки не стигат. Искаме тиква с каскет! (Ден 7 от протеста)

Екип на OFFNews 15 юли 2020 в 17:56 22092 9

OFFNews ще следи на живо с репортаж, видеострийм и снимки поредния, седми ден от протестите за оставка на правителството и главния прокурор.


22:50
Човек раздава нарязана на малки парчета торта на протеста. Изглежда има рожден ден. Останаха малко хора. Агитките се изнесоха.

22:20 Хората започват да си тръгват.

22:10 До президентството беше хвърлена горяща факла. Говорещата в този момент по мегафона жена от “Системата ни убива” започна да вика: “провокация, провокация”. Много момчета с вид на членове на спортни агитки се струпаха и сложиха маски. Останалата част от протестиращите ги изолираха. Полицаите си сложиха маските, но си останаха по местата. Провокаторите правят постоянни опити да се смесят с протеста.

21:30. Пред Ларгото беше пусната димка

20:55 часа

Протестиращите вече са много хиляди, но не колкото вчера и оня ден. 

20:30 часа

Оставка на цялото правителство, а не само на квотата на Пеевски, е първата реакция на говорителите на протеста, след новината, че Борисов е поискал оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, а те веднага за декларирали, че още утре ще ги внесат в деловодството.

От микрофона се говори за национална стачка и се иска оставката на цялото правителство.

3 оставки не стигат. Чакаме оставката на Борисов. Чакаме неговата тиква. И каскетът да бъде върху тиквата, говори пред можеството проф. Велислав Минеков.

Искам да поздравя всички полицаи:

- Честито, момчета! Вече няма да имате шофьор за министър!

На площада звучи националния химн.

20:10 часа

Шествието вече се връща от парламента към Триъгълника на властта. Колоната по "Цар Освободител" преминава повече от 20 минути.

19:40 часа

Протестиращите тръгват на шествие по софийските улици. Посоката е към парламента.

19:34 часа

Хората на протеста вече са хиляди. Този път основната сцена е на бул. "Цар Освободител", а не на стълбите пред Партийния дом, където стана инцидентът вчера. Множеството продължава по Царя и изпълва прострабнството пред БНБ и Двореца.

19:22 часа

Според Велислав Минеков хората, които атакуваха полицаите пред Партийния дом вчера, са същите, които носеха плакатите "Гешев е радост".

Оглеждайте се за тях, макар че вчера полицията арестува 6 от тях. Благодарим на полицията.

“Вчера се случи изключително неприятен инцидент. Аз бях точно там, където стана тази отвращаваща неприятност. Аз знам, коя беше групата. Всъщност групата беше следена, те се движеха в индийска нишка и търсеха възможност за своята изява.

Тези малки нещастници се бяха подготвили много добре. Бяха се подготвили с боя, която да имитира кръв. Бяха се подготвили с бомбички, които не са обикновенни пиратки, аз ги видях в момента в който ги хвърлиха. Бяха се подготвили с едно шише с бензин, което хвърлиха в краката ми и се очакваше да хвърлят и втора бомбичка, за да се подпалим. Бяха се подготвили с пълни шишета. Изобщо атаката беше много добре замислена.

Три дни същата група обикаляше, не се появи шанс и снощи стана тази гнусна атака. Аз знам коя е групата. Това е същата група, която носеше плакатите “Гешев е радост”. Същото нещастно каскетно лице в момента е полегнало спокойно и е решило, че Борисов да прави каквото ще, ще го дадат на вълците да бъде разкъсан, а той ще се спаси и ще остане завинаги.

Няма да стане, господа! Няма да позволим такъв садист и сатрап да бъде главен прокурор, изобщо прокурор, изобщо да се докосва до до съд или дела. Няма да позволим. Да излезе на улицата, да бъде пазач на площад, да пази краставиците”, завърши патетично Минеков.

От уредбите зазвуча песента на ФСБ "Високо", в която се пее "Да те видя - високо застани! Да те видя - над дребните сплетни! Да те видя - над всичко днес бъди! Звездите са звезди, защото са високо!"

19:18 часа

Пребитият от полицията в петък Евгени Марчев днес има рожден ден, обяви адв. Николай Хаджигенов. Надявам се , че до седмица той ще се върне отново при нас, макар и на количка. Повечето от 18-те арестувани в петък, всеки ден са при нас. Бити, ранени, но са с нас и протестират. 

Основната сцена в момента е на бул. "Цар Освободител", а не на стълбите пред Партийния дом, където стана инцидентът вчера.

19:10 часа

Лекият дъжд спря. Идват все повече хора и броят им вече е над 1000. 

На микрофона говори Арман Бабикян: Ако Гешев беше нахлул с цялата група въоръжени гавази в кабинета на Борисов, щяхме да застанем и него да пазим. Ето затова сме тук. Този площад е урок по демокрация за всички, които не са разбрали какво е законност, свобода и справедливост.

18:55 часа

Започва да капе дъжд. Хората на площада в момента са около 700 по преценка на нашия репортер на мястото на събитието.

Бул. "Цар Освободител" вече е затворен за автомобили.

18:50 часа

От уредбите звучи новият хит "Борисов, чао!" и песни на Ицо Хазарта.

18:30 часа

На микрофона пред президентството говори проф. Велислав Минеков, един от тримата организатори на протеста, заедно с Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов.

Ако не подадат оставка тази вечер, подготовката за утре е зловеща и ще бъдат смляни, каза проф. Минеков.

Искам да ви кажа няколко думи за снощи: Борисов усопя да окепази, това, което всеки от нас беше дошъл да каже. А то е: Оставка, Борисов!

Изпрати си шпицкомандите да ранят няколко полицаи, за да може днес в парламента да кажат, че ние тук сме тинята на обществото.

Минеков призова хората, ако видят провокатор, да се обърнат към някой от хората със зелени ленти на ръката.

Вчера излязоха 20 града. Днес ще излязат 27 града. Излязоха много българи в чужбина. Те са с нас, те протестират със същите искания, защото тази страна е и тяхна.

18:07 часа

Както всеки ден по това време хората все още са малко. Към този момент пред президентството има около 300 души.

В хореографията на протеста обаче има нови елементи. Манекенът на корупцията:

И послания върху маските:

Има и контрапослания, залепени на дърво срещу президентствоото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

9

Синия гол шаман

16.07 2020 в 13:20

ТОВА Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА "ПРОТЕСТИТЕ".

[https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/07/15/4091527_bulgariia_ochakva_sasht_da_obiaviat_tazi_vecher/?ref=home_layer2">( https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/07/15/4091527_bulgariia_ochakva_sasht_da_obiaviat_tazi_vecher/?ref=home_layer2)

10372

8

elbarbudo

15.07 2020 в 22:13

каскета отива някъде на топло да си харчи спастрените милиони франкове. изигра си ролята перфектно!

-1695

6

Mladen Nikoloff

15.07 2020 в 20:08

Каква "зловеща организация" бе плебей пропаднал..чакат да свърши работата в Кол Центъра да хванат метрото да се тагнат в 7 часа че протестират и са модерни като колегите от Leeds Metropolitan University, който впрочем още не могат и нямат намерение да изплатят, щото не печелят 30к паунда. Ако тези хора наистина вярваха в някаква кауза нямаше да отидат на работа а щяха да отидат да протестират. Ама Бойко е виновен, че дава оставка всеки път като му я иска. Вместо да подава оставка, трябва да го хванат този Минеков, да го заведат в пожарната, да го сефтосат анално няколко фена на Славия и да го пратят поживо поздраво да протестира да видим дали ще се върне.

3810

5

Пенчо бре

15.07 2020 в 19:40

" Борисов и Гешев. Да си подават оставката, че не мога да ги гледам и двамата, каза проф. Минеков."

Професорът си е естет!

10372

4

elbarbudo

15.07 2020 в 19:13

амбасадата на ул.козяк май също спомена 16-ти, преди да подаде оставката на бойче. добре го организираха, факт.

3943

3

OtSofia

15.07 2020 в 18:52

Зловещо?!

12182

2

sawall

15.07 2020 в 18:52

voododoll, иска ти се да са платени ама не са. Макар със сигурност да има провокатори, мнозинството просто им е втръснало от мафията ГЕРБ/ДПС (+БСП, когато успеят да се вредят). Писнало им е да ги управляват Пеевски и сие. И да ги манипулират откровени дебили като Гешев.

14048

1

voododoll

15.07 2020 в 18:45

300 човека? Много бързо свършиха парите на Божков!?
 
X

Подкастът на OFFNews