3 години затвор за проповядване на джихад в България

Антония Чорева 23 юни 2016 в 14:01 8337 7

3 години ще лежи в затвора всеки, който проповядва и пропагандира джихад, всеки, който събира пари и вербува членове, всеки, който иска да замени светската държава с ислямска и проповядва създаването на Ислямска държава.

Така дефинира Народното събрание понятието "Радикален Ислям" и реши всеки, който го проповядва, да се наказва с 3 години затвор или 5 хиляди лева глоба. Понятието няма нищо общо с религията, категорични са вносителите от Патриотичния фронт. 

ДПС останаха обидени от решението на депутатите. По време на дебатите депутатът от ДПС Алиосман Имамов взе думата от трибуната и каза, че се прави опит да се раздели религията от радикална идеология, но неуспешно. Той заяви, че тези опити засягат и обиждат всеки гражданин, който е мюсюлманин.

„Ние сме срещу тероризма, но ни омръзна и смятам за кощунство някой да ми казва от тази трибуна, че моята религия създава терористи и е радикална”, коментира Имамов. „Всяка дума по този законопроект ще засегне милиони”, категоричен бе депутатът от ДПС. Имамов каза още, че религията се използва за политически цели и попита още защо този закон не се насочи към радикалните идеологии изобщо, които у нас са над 100 и са крайно радикални, много повече отколкото Исляма.

Председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се ядоса на думите на депутата от ДПС и определи поведението на Имамов като неуместно.

„Религията се използва за политически цели само от ДПС и техните производни”, каза Симеонов и попита „Кой влачи имами по предизборните митинги и мероприятия – ние или ДПС? Кой коли крави по време на предизборни мероприятия – не беше ли вашият кмет Башев?”. Това е съвсем изчистен текст в този законопроект – смята още Валери Симеонов. Имамов му отговори, че ДПС е срещу всякакви форми на насилие, тероризъм и радикализъм, които убиват. 

„Ще ви подкрепим за всички форми на насилие, но ако законът трябва да се отнася за радикалните форми на насилие в България”, каза Алиосман Имамов, но ДПС така или иначе не участва в гласуването на закона.

„Факт е, че България е на границата между християнство и Радикален Ислям”, коментира вносителят на промените в закона депутатът Красимир Каракачанов. По думите му в Наказателния кодекс в момента няма определение за Радикален Ислям и даде за пример случая с имамите в Пазарджик, чието обвинение в съда бе тълкувано като "антидемократично поведение".

Каракачанов даде за пример атентатите в Брюксел, Париж, Мадрид и други страни в Европа, които в продължение на две десетилетия вече стават жертва на нова идеология, която е изключително опасна.

„Да не чакаме всичко това, което се стовари върху членки на Европейския, да дойде и в България. Това са страни, които години наред търпяха проявите на Радикалния Ислям в името на едни криворазбрани общочовешки ценности, а накрая получиха срещу толерантността си атентати и убити хора”, призова Каракачанов още преди гласуването на закона.

В крайна сметка само трима независими депутати бяха "против", 106 бяха "за", а ДПС не участваха в гласуването, като преди това се опитаха да разиграят парламента с поименна проверка, а след нея казаха, че времето им за гласуване е изтекло. Законът за "Радикалния Ислям" обаче вече е факт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

23.06 2016 в 19:54

Адмирирам факта ,че се "творят" закони . Но нека бъдем реалисти , ако ще и 10 000 имами да пратят , много трудно ще превърнат потурчилите се цигани в радикални ислямисти , които да си жертват живота за каузата . Ако се върнем до началото на европейския път на индусите , ще видим , че за този период няма нито един циганин революционер . Всички знаем , че за да може един закон фактически да действа , трябва да има власт която да го упражнява , а тука такава нямаме и на фона на всичко , цялата работа изглежда като опит за сплотяване на електората в полза на "патриотите" . Въпроса ми е , кога ще въведете закон който да криминализира политическата пропаганда с която ни заливат ежедневно и с която тласкат държавата към блато от което едва ли ще можем да се измъкнем . Нека ги има тези закони , но ако югоизточните ни "партньори" изведнъж решат да отпушат тапата и страната ни се напълни с поне едно 100 к , вече реални мюсюлмани , как точно ще налагате тези закони върху тях ???

15614

1

OTBPAT

23.06 2016 в 14:42

Защо се визира конкретно исляма? Като радикален будист питам :)