3 дни и 45 часа заседания по-късно: Бюджет 2022 е факт (обновена)

Йорданка Веселинова 25 февруари 2022 в 20:40 4031 0

Снимка parliament.bg

След 3 дни заседания и над 45 часа дебати точно в 20:16 ч. Държавният бюджет за 2022 г. стана факт. Депутатите приеха закона със 129 гласа "за", 16 "против" и 0 "въздържал се".

Парламентът успя да приеме Бюджет 2022 за по-малко от месец, а депутатите без ДПС и ГЕРБ посрещнаха края на работата си с аплодисменти и на крака.

"Възраждане", както и 5-ма депутати от ДПС бяха "против". Двама от Движението за права и свободи гласуваха "за". ПГ на ГЕРБ-СДС по-рано напусна зала и не участва в гласуването.

Премиерът Кирил Петков дойде в Народното събрание малко преди окончателното приемане на закона. Той благодари на парламента за усилената работа. Петков отново защити предложения от правителството бюджет и изтъкна инвестициите и социалните програми, заложени в него.

"Този бюджет е успех за НС. Този бюджет е успех за коалицията", заяви той.

Премиерът обеща, че хората ще видят началото на промяната с началото на изпълнението на бюджета.

По-късно в кулоарите на Народното събрание премиерът Кирил Петков и председателят на НС Никола Минчев коментираха приемането на бюджета.

Оттук нататък българското правителство има средствата, за да изпълнява политиките, заложени в нашата управленска програма. Другото, което показахве, е че коалицията е силна, здрава, координирана. Успяхме да минем през доста тежък бюджет, да се гласува в пълните размери, за които ние се надявахме”, коментира Петков.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев, който в последните дни водеше рекордно дългите пленарни заседания за Държавния бюджет, заяви че след приемането му страната може да тръгне напред.

Чувствам се уморен след толкова часове…така че сега удоволствие отивам да си почина, след като свършихме успешно тази работа, която беше най-важната.

Той запази добрия тон и не обвини опозицията, която в последните дни упорито бойкотираше приемането на бюджета с процедурни хватки, кворумни игри и безкрайно дълги дебати.

След като имаме приет бюджет, оценката ми може да е само позитивна за всички (депутати - бел.ред). Това го казвам за абсолютно всички и най-отговорно.

*Обновена в 22:30 ч. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови