3 часа обсъждане по вота на недоверие: ДПС са ЗА сваляне на кабинета, БСП и ГЕРБ с взаимни обвинения

OFFNews 19 октомври 2018 в 12:08 4242 0

Почти три часа продължи обсъждането на внесения от БСП вот на недоверие срещу правителството на тема здравеопазване. Управляващи и опозиция си размениха обвинения, че няма дебат по същество. ДПС за пръв път ясно заяви, че ще подкрепи социалистите в гласуването на вота в сряда, 24 октомври.

В началото ГЕРБ мълчаха и оставиха социалистите да говорят почти сами – подход, който използваха и при предишния опит за сваляне на правителството през юни. Тогава мотивът бе провал в областта на сигурността.

Както и тогава, премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание за разискванията. Този път го нямаше и ресорния вицепремиер Валери Симеонов, а опозицията видя в отсъствието му неглижиране на дебатите.

Председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) побърза да оправдае премиера – той бил в Брюксел, и да сподели вярванията си, че „духом ще е с нас“. Обяснение за отсъствието на Симеонов нямаше.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи мотивите за вота – напускащите България лекари; проблемите в Спешна помощ; нарушеното от правителството законово изискване да плаща пълния размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни служители; липсата на секторни реформи; идеята за задължителна допълнителна здравна застраховка.

"Искаме оставката на кабинета - за 10 години докараха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари", каза тя и добави, че "алтернатива има".

Първият отговор на обвиненията дойде от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти" (ОП), но той не беше по темата.

"Омръзна ми да ме лъжат с големи комсомолски не сини честни очи. И мен, и цяла България. Стига с тези 10 години, в които управлява ГЕРБ - сметката е много проста, само преди 3 години управляваше правителството „Орешарски“. В последните 29 години БСП има мнозинство в 5 от 11 Народни събрания. Кой носи отговорността? БСП има 13 години управление самостоятелно и в коалиция“, каза депутатът от "Обединените патриоти" Павел Шопов (Атака).

Депутатът от същата формация Калин Поповски се включи, вече по темата, и заяви, че вотът е ненавременен, но здравеопазването заслужава сериозен дебат. 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че не вижда желание за диалог от страна на социалистите. Тя призна, че има проблеми в здравеопазването, но те не трябвало да се интерпретират за политически цели. Решение трябвало да се търси надпартийно. "Алтернативата на БСП за здравеопазването ми звучи като лозунг от добре забравеното старо време", добави Дариткова и увери, че правителството работи за решаването на проблемите и увеличава парите за здравеопазването.

Коментарите породиха недоволството на БСП: това не дебат, коментираха депутати.

Включи се и председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. "Благодаря на колегите от БСП, че за първи път в историята на парламентаризма внесоха вот на недоверие за намерение", каза той, визирайки идеята за реформа на ресорния министър. В отговор социалистите го обвиниха, че не е разбрал мотивите, които не били насочени към намерения, а към "тежко бездействие".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че „здрав“ вот на недоверие не се прави с „болни“ аргументи. Той също намекна, че дебати по същество е нямало, но имало нещо хубаво в мотивите на социалистите - негова презентация за недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел, която БСП използвали.

От ДПС взеха думата, за кажат, че не харесват мотивите, но все пак ще подкрепят вота.

"Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването. Заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти. Когато има такъв срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС", коментира Нигяр Джафер.

От партията на Мустафа Карадайъ обявиха още, че също имали своя алтернатива - нова матрица, различна от досегашната, нов подход и нови решения.

Социалистът Антон Кутев зае крайна позиция и заяви, че здравната система буквално убива, а "през последните 9 години името на тази система е Бойко Борисов".

Според правилника на Народното събрание гласуването на вот на недоверие трябва да е поне 24 часа след дебатите по него. За да бъде успешен, са необходими гласовете на повече от половината депутати, т.е. поне 121 гласа, а парламентарните групи на БСП и ДПС имат общо 104.

Това е третият опит са сваляне на правителството по този начин. Предишните също бяха внесени от социалистите. Първият беше през януари за провала в борбата с корупцията, а вторият през юни за сигурността. И двата бяха подкрепени единствено от социалистите и ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови