250 социалисти в подкрепа на Деница Златева, критикуват ръководството на БСП

OFFNews Последна промяна на 10 май 2021 в 15:56 2493 0

Снимка Архив

Над 250 социалисти – членове на Националния съвет на партията, председатели на общински и областни партийни структури, членове на ръководствата на Обединението на жените социалисти и Младежкото обединение, кметове, общински съветници и редови членове на БСП, излязоха с декларация в подкрепа на Деница Златева и разкритикуваха „поощряваните от ръководството на партията вътрешни скандали”. 

Поводът за острата реакция е медийно участие на депутата от гражданската квота на левицата Велизар Енчев, който заяви, че Златева е част от “кохортата на ГЕРБ” и е била назначена от Бойко Борисов – твърдение, което бе опровергано от Златева още същия ден, но въпреки това бе публикувано на сайта на БСП, пише сайтът Червен ефир.

Социалистите са гневни и от друго изявление на Енчев, а именно критиката му към президента, че е обнародвал промените в изборния кодекс. „Крайно неприемливо е спорни личности като Енчев, които получават “на тепсия” водачески места в партийни листи и места в листите на БСП за Европейски парламент, да дават оценки на членове на партията и да критикуват излъчената от БСП президентска двойка Радев-Йотова”, се заявява в позицията.

Социалистите изразяват убеденост, че президентът Румен Радев ще вложи максимални усилия, за да излъчи възможно най-силното и експертно служебно правителство и „ще приветстваме всеки член на БСП, който със своята експертиза намери място на едно или друго ниво в служебната изпълнителна власт”. „Броени дни преди предсрочните парламентарни избори, ръководството на БСП продължава да поощрява, чрез лансирането на подобни тези, вътрешните раздори, както и линията на атака спрямо президента. Другари ръководители, спрете се! Корабът потъва и първи ще си тръгнат подобни “граждански квоти”, а партията ни ще се удави в скандали”, заявяват още членовете на БСП.

Декларацият е адресирана до всички членове и симпатизанти на БСП, Изпълнителното бюро на БСП в оставка, председателката на социалистическата група в Европейския парламент Ираче Гарсия Перес и Зита Гурмай, председател на ПЕС-жени.

Пълният текст на позицията:

Днес станахме свидетели на спорни тези в национален ефир, изразени от представител на ПГ “БСП за България”, както и подклаждането на нападки от страна на ръководството спрямо президента и представители на партията. 

В днешното предаване на БНТ “Денят започва” с водещ Георги Любенов, депутатът гражданска квота и председател на Движение за радикална промяна “Българската пролет” Велизар Енчев нападна първо президента, издигнат от нашата партия, Румен Радев, както и члена на Националния съвет Деница Златева. Велизар Енчев разкритикува държавния глава за обнародван закон, чието качество на практика зависи от депутатите, сред които е и самият Енчев.

Напълно неприемлива е и атаката на господина спрямо дългогодишно и знаково лице на левицата, каквато е Деница Златева. Нещо повече – и в партията, и в обществото тя винаги е отстоявала баланса и е спазвала добрия тон на комуникация.
С дейността си Златева е част от добрите международни контакти на партията ни, както и предизборните кампании на БСП, сред които и президентската през 2016 година, когато се поздравихме с победа. Деница Златева е член на НС на БСП от 2002 година. Била е член на ИБ на НС на БСП през периодите 2007 -2008 и 2010-2020. Секретар по международната дейност, а след успешния й мандат в първото служебното правителство на президента Радев, беше поканена лично от председателя на БСП и бе избрана за зам.-председател на НС на БСП. Към настоящия момент Деница Златева е член на Оперативното бюро на Обединението на жените социалистки в БСП.

Внушението, което направи Велизар Енчев, че е назначена от премиера Бойко Борисов, е лъжа и бе опровергано веднага от нея лично. Въпреки това, на официалната Интернет-страница на БСП, изявлението на Енчев е публикувано подробно, включително с въпросните нападки. Тъй като пресцентърът отразява дейността на НС на БСП и ръководството, в нас остава впечатлението, че ръководството на БСП се съгласява с изразените от Велизар Енчев тези. 

Крайно неприемливо е спорни личност като Енчев, които получават “на тепсия” водачески места в партийни листи и места в листите на БСП за Европейски парламент, да дават оценки на членове на партията и да критикуват излъчената от БСП президентска двойка Радев-Йотова.
Като партия със 130-годишна история, ние се гордеем с експертизата на нашите кадри. Убедени сме, че президентът Румен Радев ще вложи максимални усилия, за да излъчи възможно най-силното и експертно служебно правителство и ще приветстваме всеки член на БСП, който със своята експертиза намери място на едно или друго ниво в служебната изпълнителна власт. Назначаването на служебно правителство е право и задължение на президента по Конституция. Нека не забравяме, че именно нашата партия има огромна роля за създаването на действащата Конституция, с която България влезе в Европейския съюз и бе призната от целия свят за демократична държава.

Броени дни преди предсрочните парламентарни избори, ръководството на БСП продължава да поощрява, чрез лансирането на подобни тези, вътрешните раздори, както и линията на атака спрямо президента. 

Другари ръководители, спрете се! Корабът потъва и първи ще си тръгнат подобни “граждански квоти”, а партията ни ще се удави в скандали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо