2,4 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще отидат в Перник, Стара Загора и Кюстендил

Ресурсът от плана за възстановяване е значим, но няма да ни реши всички проблеми, заяви Пеканов

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2021 в 12:33 5652 2

Снимка БТА архив

Работим, за да получим средства по Плана за възстановяване още в края на тази година, но - преговорите с ЕС отнемат време. Ресурсът от плана е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. 

Това заяви служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов по БНР. Той припомни, че очакваните 12,9 млрд. лева са много малка част от държавния бюджет, а и ще бъдат за 6 години. 

Около 6-7 млрд. лева частни инвестиции ще бъдат активирани по проектите. Грантовете са с т.нар. 50% интензитет, т.е. фирмите ще вземат 50% помощ от държавата, за да подпомогнат своите предприятия - да ги дигитализират, да ги направят по-модерни. Но останалите 50% те трябва да ги инвестират. Така имат собствен интерес, за да ги използват за нещо добро, обясни Пеканов.

По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. 2,4 млрд. лева ще отидат само във въглищните региони - Перник, Стара Загора и Кюстендил - за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде и ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация", каза още Пеканов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3600

2

ROKO s GRANATA

18.10 2021 в 18:41

ДО сиви65

ПОЖАРНИКАРa "БУДА" ОТ БКП-2 "ГEйРБ и ЧУК" ВИЖДА, ЧЕ прУф. ГЕРБджипков ЗАГУБИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е ЗАПОЧНАЛО СЪСТЕЗАНИЕТО.... И ГО ОБХВАНА ТИХ УЖАС.... МУ-ХА-ХА

2005

1

сиви65

18.10 2021 в 10:52

Пич, говориш врели-некипели, празни, розови предизборни приказки, наливаш в мелницата на Радев, без да ти мигне окото, както правят впрочем и всичките ти колеги в пишман служебното правителство, защото знаете, че това, което бръщолевите днес, няма да ви се налага да го правите утре. Мастори в големите приказки и нищоправенето – това сте вие, харвардските внуци на червения капитал.