16 април, 12:10 ч. - оставката официално е факт

Вместо Борисов в парламента се яви Костадин Ангелов. Бабикян го обяви за "свободно преминаващ министър в оставка"

Мая Младенова 16 април 2021 в 12:23 4242 0

Снимка БТА

16 април 2021 г. 12:10 часа.

С аплодисменти пленарната зала посрещна резултата от гласуването на оставката на третия кабинет на Бойко Борисов. Тя бе приета със 156 гласа "за".

Оставката бе депозирана в деловодството на Народното събрание на 14 април, в деня на неговото конституиране. Кабинетът ще изпълнява функциите си до назначаване на нов. Вотът бе предшестван от дебат нужно или не е депутатите да гласуват оставката на правителството.

В залата не присъства министър-председателят в оставка. Вместо него неочаквано се включи здравният министър Костадин Ангелов. Това стана след бурните реакции, които снощи предизвика новината за разпускане на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"Казвахте, че няма такава пандемия - докажете, че в пленарната зала сте на висотата да спасите цяла България", каза той от парламентарната трибуна. В началото на своето изказване Ангелов направи забележка на депутатите, че са без маски.

Част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници. Казвахте, че няма такава пандемия. Сега мен ме е срам, като лекар. По отношение на законността и по отношение на отговорността ясно и точно е записано в закона - само че се съмнявам, че той е прочетен от всички. Министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателят. НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор. За каква законност говорите и за какви други послания говорите след като не спазваме законите в страната. Законът е ясен - аз съм заставал винаги пред вас. Днес дадох брифинг пред българското общество и ще продължа да го правя, защото съм отговорен лекар. Да, може много да викате за справянето с COVID ситуацията, но и с третата вълна се справихме, заяви проф. Ангелов.

"Нека продължим по дневния си ред, а не да слушаме лекции от свободно преминаващи министри в оставка", репликира го Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!", който освен това нарече Ангелов "санитарен инспектор".

Честита оставка най-накрая на мутрата, коментира след това пред журналисти Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!