130 деца бежанци у нас посещават училище

Мартин Георгиев 24 октомври 2017 в 15:25 4991 0

Пресцентър - ГЕРБ

Към момента 130 деца бежанци, поискали закрила в страната, посещават училище.

Информацията бе цитирана по време на конференция на тема "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси", организирана от сдружение ГЕРБ, фондация „Ханс Зайдел“ и Център за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ .

Като най-голямо предизвикателство при овладяването на мигрантската криза бяха посочени непридружените малолетни и непълнолетни деца, бягащи от размирни райони. Предвижда се да бъдат обособени сигурни зони в центровете, където да бъдат настанени децата без придружител. 

Приоритет на правителството ще бъде непрекъснатото изграждане на добри връзки със страните на произход на бежанците. Това ще бъде основен инструмент за редуциране на бежанските потоци. Усилия ще бъдат насочени и към връщане на нелегалните мигранти.

На конференцията стана ясно още, че максималният капацитет на центровете за настаняване на бежанците се е увеличил от 1300 на 5130 места, като за момента той е запълнен на 20%. Администрацията на Държавна агенция за бежанците е нараснала през изминалата година повече от 2 пъти - от 150 на 403 служители. Това се очаква да улесни процеса по обработка на молбите за убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови