11 хил. лв. месечно само от командировъчни и наем ще взимат служители на МВнР в Рияд

Хотел "Маринела" е подслонявал дипломатите на саудитското посолство у нас

OFFNews Последна промяна на 04 септември 2018 в 08:14 11470 0

11 хил. лв. на месец само от командировъчни и от пари за наем ще взимат служители на Външно в Рияд

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР), които ще бъдат командировани в дипломатическата ни мисия в столицата на Кралство Саудитска Арабия, ще получават малко повече от 11 хил. лв. месечно само от изплатените им командировъчни средства и от парите, заделени за наемане на жилище.

Това става ясно от проекта на постановление за промени в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, който днес се очаква да бъде гласуван от правителството.

В тези сметки не влиза възнаграждението, което служителите получават месечно за работата си в МВнР. 

Предвиденият базисен размер на дневните командировъчните за служителите в мисията ни в Рияд ще бъде 94 евро, а заделените средства за наем ще са 95% от размера на командировъчните за 30 календарни дни. Тъй като до този момента България не е имала свое дипломатическо представителство в кралството, няма и установен базисен размер на командировъчните за Саудитска Арабия. 

Приемането на постановлението трябва да стане в "спешен порядък", става ясно още от проекта. Външният министър Екатерина Захариева е мотивирала искането с това, че през септември трябва да бъдат командировани служители, за да осигурят помещения за бъдещото българско посолство. От мотивите към постановлението обаче става ясно, че то се подготвя от февруари месец. През изтеклата половин година е имало съгласуване на сумите, които Министерството на финансите е следвало да отпусне за българска задгранична мисия и за командировъчни на служители. 

На 8 август правителството отпусна 1 612 510 лв. за откриване на посолство.

С решение на служебното правителство на Ренета Инджова в края на януари 1995 г. е прието решение България да установи дипломатически отношения със Саудитска Арабия, както и да открие свое посолство в Рияд. На 5 октомври 2015 г. Кралство Саудитска Арабия откри свое дипломатическо представителство в София. Както OFFNews писа за нуждите на посолството на кралството е нает офис в станалия в последните дни печално известен хотел "Маринела". В момента саудитското посолство е с временно управляващ посланик, който е придружаван от технически сътрудници. Предстои постоянна акредитация на посланик на Саудитска Арабия, след като кралството се сдобие със собствено посолство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X