Министерството на транспорта: Не изписвайте повече Летище “София” като “Враждебна”

OFFNews 23 октомври 2015 в 14:19 5544 0

Министерството на транспорта е изпратило две писма до две от най-големите световни компании в областта на самолетните резервации с молба да заличат от името на Летище „София“, допълнението „Враждебна“.

Това заяви транспортният министър Ивайло Московски в отговор на въпрос от депутата Петър Славов (РБ).

„Отпаднало ли е официално наименованието „Враждебна“ от името на летище София и предприети ли са всички необходими мерки, за да не се използва повече името с тази добавка от чуждестранните авиокомпании и справочници на ИАТА и да не обърква пътниците“, попита Славов.

Въпросът на депутата идва след като е получил данни, че все още инцидентно е възможно да се попадне на информация в чуждестранни средства за летище „София-Враждебна“.

"В системата за самолетни резервации Amadeus летището на столицата се изписва само като: Летище “София“, уверява транспортният министър в отговора си.

По думите му в системите Sabre и Galileo, както и в сайтовете на някои по-малки онлайн агенции за продажба на самолетни билети обаче, отново се е появило наименованието “Враждебна”.

Той е категоричен, че след направени постъпки са получени уверения за направа на необходимата поправка в наименованието на Летище “София”. 

Московски отбелязва и факта, че в дългогодишната борба с отпадането на „Враждебна“, вина има и Министерството на отбраната.

“Разположената в Северния район на Летище “София” 16-та транспортна авиогрупа, която влиза в състава на 24-та авиационна база “Крумово” на МО, все още запазва наименованието “Враждебна”. Това е предпоставка то да се свързва с идентификационния код на Летище “София”, обяснява министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови