България ще поиска да плаща по-малко за проектите по „Транспорт”

OFFNews 07 май 2015 в 14:54 1338 0

Страната ни ще поиска от Европейската комисия намаляване на националното съфинансиране на проекти по Оперативна програма „Транспорт”.

На днешното си заседание правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. в Министерството на транспорта да поиска увеличение от 80% на 85% на дела на съфинансиране на проекти по програмата със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Целта е да бъде намалена тежестта на националното участие и бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по оперативната програма средства от ЕС.

Предложението за увеличение на приноса на Кохезионния фонд на 85% е заложено като мярка в Плана за действие за 2015 г. по ОП „Транспорт” за приключване на програмен период 2007-2013 г. Документът е създаден по препоръка на ЕК и е съгласуван с нея.

Евентуалната промяна е свързана с промяна в съотношението национално-европейско финансиране и няма да доведе до промяна в размера на средствата, предвидени първоначално в Кохезионния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови