Злато, сребро и бронз за българския отбор на Балканиадата по информатика в Атина

В неофициалното отборно класиране на тази Балканиада нашата страна се нарежда на трето място

OFFNews 14 септември 2019 в 09:47 2387 0

Златен, сребърен и бронзов медал спечели българският отбор на Балканиадата по информатиката, провела се от 9-и до 14 септември в гръцката столица Атина, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Състезаваха се 55 ученици от 13 страни, а в неофициалното отборно класиране България зае третото място.

Освен с медалите, учениците ни се връщат и с почетна грамота. А те са:

● Мартин Копчев, 9 клас, ПМГ Габрово - златен медал

● Виктор Кожухаров, 10 клас, МГ Русе - сребърен медал

● Андон Тодоров, 9 клас, СМГ - бронзов медал

● Александър Радославов, 11 клас, СМГ - почетна грамота

Ръководители на националния тим по информатика на тазгодишната Балканиада са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Руско Шиков (МГ Ямбол и ОПКОСИС).

През август от Международната олимпиада (IOI) в Баку 2019 информатиците нисе завърнаха с един златен, два сребърни и един бронзов медала. От там балканският шампион Мартин Копчев завоюва и сребърен медал, а Виктор Кожухаров бе окичен с бронз.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови