"Златни пясъци" ще изхвърля фекални води далеч по-навътре в морето

OFFNews Последна промяна на 11 май 2014 в 15:47 5051 5

Снимка Уикипедия

Отпадните води на курортния комплекс "Златни пясъци" ще бъдат изхвърляни по-навътре в морето през новия летен сезон, съобщиха от община Варна.

За целта е изградена нова по-дълга система от полиетиленови и стъклопластови тръби, които ще отвеждат фекалните води на 2279,50 метра навътре от брега. До сега мръсните води бяха изхвърляни на около 600 метра навътре в морето.

Дълбоководното заустване на водите от пречиствателната станция на курорта ще бъде официално открито на 13-ти май.

„Наследихме проблемен проект, стартирал през ноември 2012 г. С много усилия успяхме да го завършим, затова курортът ще може да посрещне туристите с по-чисти морски води”, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Възложител на проекта е община Варна, а изпълнител – ЗЗД „Девня Трейд – Струма имоти”, която спечели обществената поръчка през 2012 г. Стойността на строежа е 8 151 123 лв. с ДДС, които общината взе като безлихвен заем от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околна среда (ПУДООС).

Кметът припомни, че в момента върви вторият етап на работа по проекта за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води ПСОВ – Варна. Той включва изграждането на тласкател и канализационна помпена станция „Акациите”. Общата стойност на проекта е 34,4 млн. лв.

Парите по двата проекта ще бъдат възстановени на общината от Оперативна програма „Околна среда”.

„С реализацията на тези проекти, станали възможни благодарение на осигурените европейски средства, водите по черноморското крайбрежие ще подобрят значително чистотата си – факт, който е изключително важен както за варненци, така и за туристите в града и курортите”, коментира Иван Портних.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2014 в 10:58

То редовно песовете и като цяло дом. любимци на хората и самите хора си пикаят и серЪт, така че, не виждам къв е проблема. Ла*на да има

11.05 2014 в 23:37

e tova e evolucia, ako se izakash vuv vtornik shte si sreshtnesh lainoto v petuk, a ne kakto dosega - u sriada

11.05 2014 в 21:21

То там не ходят ли само блядистанци, и някой друг червен крокодил, защото тогава им отнемате естествената среда?

11.05 2014 в 17:18

Да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли...

11.05 2014 в 16:20

Много умно :( Сякаш вълните не донасят всичко обратно, сякаш рибата ще подмине ла*ната, понеже са от по - навътре. Повече от 5 год. не се докосвам до водата, въпреки че живея в Бургас.