Златната ни медалистка по физика няма да получава стипендия

Лилия Христова Последна промяна на 17 декември 2013 в 16:38 4701 21

Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.
Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.

Определената за най-добра млада жена физик в света Катерина Найденова няма да получи училищна стипендия, съобщи БГНЕС.

12-класничката, която учи в казанлъшката природоматематическа гимназия "Никола Обрешков", е била лишена от полагащото ѝ се възнаграждение за висок успех заради натрупани над 33 извинени отсъствия.

Майката на Катерина изказа възмущението си от факта и заяви, че остава зад всяко едно отсъствие на дъщеря си, като обясни, че момичето е пропускало занятия заради подготовка за кандидатстудентски изпити, олимпиади и боледуване. Въпреки, че Катерина е приета в Станфордския университет и молбата на майката до директора на гимназията, момичето няма да получи стипендия за успех.

"Смятам, че се толерира посредствеността. Детето ми щеше да получава стипендия, ако присъства в часовете, даже ако не изкарва успех, защото тя има право на социална стипендия, тъй като се отглежда без баща. Тя може да стои в часовете, да блее и да получава социална стипендия. Да не кандидатства никъде, да бъде една посредственост… А тя е допринесла за държавата, за града, за хората. Вместо да се гордеят с това, директорът, който е държавен служител, с неговото решение, воден от някакви нормативни рамки, доказва, че държавата се подиграва с гражданите си", заяви майката Юлия Найденова.

"Отсъствията, ако бяха само заради това, че Катерина Найденова е участвала в международната олимпиада в Москва, нямаше да се зачитат. Защото съгласно нашите правила, всички ученици, които участват от името на училището в олимпиади, състезания или други изяви, те се считат, че са на училище и стипендията не им се отнема. За съжаление, в периода в който, Катерина е натрупала тези отсъствия, от 1 ноември до 26 ноември, не е била изпратена от училището на състезание, олимпиади или някакво друго мероприятие, организирано от училището", обоснова, от своя страна, решението си директорът гимназията Красимир Дамянов.

Последната голяма награда на Катерина е от Международната олимпиада по експериментална физика в Москва. Тя и отборът и се завърнаха преди броени дни с голямата отборна награда ГРАНД ПРИ, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 16:45

Дамянов,Дамянов,
Такива тесногръди и неадекватни буквояди като вас, заемащи чиновнически постове по всички етажи на образованието са една от причините свежите ни мозъци да напускат..... по възможност завитаги и средното ни образование да се срива с всяка измината година.
Важното е вие и такива като вас да живуркате безметежно на постовете си, да получавате навреме заплатите си и по възможност т.н ДМС, па било то и за сметка на спрените стипендии на талантливите деца направили / дано те да не съжаляват за това/ училището ви известно по целия свят.
Весели празници г-н Дамянов !!!!!!

17.12 2013 в 20:19

В училищата е така. Човек трябва да свиква, защото така е и в университетите, и в научните структури, и във фирмите.

На младини дедо поп също си изпроси неприязън от учителския състав чрез успехи в международни олимпиади. Но за късмет, не от всички. После се научи как да си живее живота, без да предизвиква много завист.

17.12 2013 в 20:16

Глупости ... патриотизъм е много безсмислено нещо в модерния свят.

Къде ще стои момичето в България като има шанс да работи и да се учи от най-добрите физици в света. Не е въпрос на пари, въпрос на шансове за развитие - там тя ще има възможности да постигне всичко, което иска, тук шансовете и са с пъти по-малки.

17.12 2013 в 18:19

Насраната "ви" държава? Коя е новата ти държава и нация? Америка? Ю Кей? :) Кръвта вода не става. Наказанието ти, за това, че мразиш България, ще е винаги да си останеш българин:).

Освен ако не си от малцинствата.

17.12 2013 в 18:14

Аз страстта 30+ години я впрягах. Сега вече закривам партидите и инсталирам Скайп на дядо ми. Няма да стана 4то поколение жертва на комунистите. Нито ми пука за насраната ви държава.

17.12 2013 в 18:10

Грешиш жестоко. Това е мършата в стадото :).Ако страстта с която си плюеш по държавата я впрегнеш в нещо позитивно и по-различно от хейт-ване по форумите, досега да бяхме като Австрия или Швейцария.

Да, би било престъпление. Затова направи каквото можеш да пребориш тази злина, вдигай пушек във фейсбук и те уверявам, че пари ще се намерят. България приятелю е била ФАКТОР В ЕВРОПА когато Брюксел е представлявал силно блатиста необитаема местност.

За да победи злото е достатъчно доброто да не прави нищо.

Успех!

17.12 2013 в 18:05

Именно. България е бандата крадци, измамници, простаци, безхаберници и примитиви, които я населяват. Подобни талантливи хора трябва да бягат презглава от тук. Светът е широк, отворен и вече доста достъпен. Би било престъпление подобен талант да свърши като учителка, която замерят с дъвки в час и взема 500 лв заплата. Територията, за която говорите с толкова любов не е била цивилизована, просперираща държава никога в историята си. Няма нито една причина да се надяваме, че в нашия живот ще бъде нещо различно.

17.12 2013 в 18:03

Капитулирал си ти. С какво асоциираш цифрите 6, 8 и 1? Тук сме от много време и ще бъдем още много. Не се предавай лесно!

17.12 2013 в 18:02

Споко, сигурен съм, че след малко шум ще се раздвижат нещата и за нея и за отбора физици с нея.

17.12 2013 в 18:01

НЕ! Да се окопити, да намери финансиране и да работи ЗА БЪЛГАРИЯ!