Златната ни медалистка по физика няма да получава стипендия

Лилия Христова 17 декември 2013 в 16:38 6469 21

Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.
Златната ни медалистка по физика Катерина Найденова със съотборниците си.

Определената за най-добра млада жена физик в света Катерина Найденова няма да получи училищна стипендия, съобщи БГНЕС.

12-класничката, която учи в казанлъшката природоматематическа гимназия "Никола Обрешков", е била лишена от полагащото ѝ се възнаграждение за висок успех заради натрупани над 33 извинени отсъствия.

Майката на Катерина изказа възмущението си от факта и заяви, че остава зад всяко едно отсъствие на дъщеря си, като обясни, че момичето е пропускало занятия заради подготовка за кандидатстудентски изпити, олимпиади и боледуване. Въпреки, че Катерина е приета в Станфордския университет и молбата на майката до директора на гимназията, момичето няма да получи стипендия за успех.

"Смятам, че се толерира посредствеността. Детето ми щеше да получава стипендия, ако присъства в часовете, даже ако не изкарва успех, защото тя има право на социална стипендия, тъй като се отглежда без баща. Тя може да стои в часовете, да блее и да получава социална стипендия. Да не кандидатства никъде, да бъде една посредственост… А тя е допринесла за държавата, за града, за хората. Вместо да се гордеят с това, директорът, който е държавен служител, с неговото решение, воден от някакви нормативни рамки, доказва, че държавата се подиграва с гражданите си", заяви майката Юлия Найденова.

"Отсъствията, ако бяха само заради това, че Катерина Найденова е участвала в международната олимпиада в Москва, нямаше да се зачитат. Защото съгласно нашите правила, всички ученици, които участват от името на училището в олимпиади, състезания или други изяви, те се считат, че са на училище и стипендията не им се отнема. За съжаление, в периода в който, Катерина е натрупала тези отсъствия, от 1 ноември до 26 ноември, не е била изпратена от училището на състезание, олимпиади или някакво друго мероприятие, организирано от училището", обоснова, от своя страна, решението си директорът гимназията Красимир Дамянов.

Последната голяма награда на Катерина е от Международната олимпиада по експериментална физика в Москва. Тя и отборът и се завърнаха преди броени дни с голямата отборна награда ГРАНД ПРИ, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!