Животът поскъпна: Вдигат глобата, ако откажем да дадем данни за преброяването

OFFNews 16 септември 2018 в 17:41 5862 2

Повишаването на стандарта на живот се отразява и върху глобите, които администрацията смята да налага на поданиците - в проекта на Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година, който е публикуван за обществено обсъждане, е записано, че лицата, които откажат да предоставят на преброител исканите данни, ще бъде наказан с размер от 160 лв. 

За сравнение - законът за преброяването през 2011 година е предвидил глоба от 120 лв. Данните, които сме длъжни да предоставяме на преброителите, са освен лични - три имена, ЕГН, гражданство, вероизповедание, семейно положение и под., но също са свързани и с данни за жилището, в което живеем. Така например трябва да се приготвим с информация за това кога е построена сградата, в която живеем, типа на строителната конструкция и данни за достъпността на сградата. 

Увеличена е и глобата за недобросъвестните преброителите, които не си вършат работата добросъвестно. През 2011 година тя е била от 250 до 500 лв., но през 2021 г. ще бъде от 500 до 1000 лв. За преброители ще се назначават физически лица на временен договор.

Има предвидена и глоба за злоупотреба с лични данни. В проекта на закон е записано, че:

Лице, което има достъп до индивидуални данни от преброяването и ги предостави или използва за други цели освен определените в чл. 39, се наказва с глоба от 2000 до 6000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.  

Това е и единствената санкция, която запазва размера си.

В придружаващите проекта на закон документи няма обосновка за повишаването на глобите.

От текстовете става ясно още, че преброяването ще се проведе в годината, в която ще има парламентарни и президентски избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

16.09 2018 в 19:13

Не разбирам също така, до кога правителството ще се отнася безотговорно към живота на хората, и ще продължава да разрешава безлицензионото продаване на нужници без предпазни колани! Сега, разбирам нужденето до 30 минути без колан, но евроценностите налагат ...
Макар че кво му разбирам бе, я ако изведнъж на прехода Перник - Радомир внезапно стане земетресение? И нужника е без колан?...(((
Хора - бдете! НИКОГА не пускайте детето си на местата за уриниране без презерватив!
А също така, ако не можете да попълните бланката за преброяването - залепете бележка с кода на кредитната си карта на вратата.

23293

1

Стефан

16.09 2018 в 18:58

А кода на сейфа, в който са парите отделна графа ли ще е, или трябва направо да е ЕГН-то?
След майкрософт, гугъл, и топрофикацията, кой още ще иска да запомни как миришат гащите на жена ми?
А накрая някой от чиновниците дали няма да получи със сопата по главата? Като бясно куче.
Не от преброителите - тях естествено няма да ги закачам. Ако не откажат да пием кафе де:) Или друго. От дупетатстващите, и министерстващите.